Nem rég beszámoltunk arról a montreali üzletemberről, aki keresztény és jazidi nőket ment meg az Iszlám Állam elől. Most a motivációiról is többet megtudhattunk.

Steve Maman az alapítója annak a szervezetnek, mely eddig 128 lányt és fiatal nőt mentett meg a szexrabszolgaságtól.

„Nagyon egyszerű megfogalmazni, hogy mi motivál … és ez a zsidóságom. Az, hogy tagja vagyok annak a népnek, amely átélte a holokausztot” – mondta el a 42 éves, hatgyerekes apa az Ahogy megtörténik (As it happens) című, kanadai show műsorban.

A JTA beszámolója szerint ehhez hozzátette: „Hat éven át vártunk arra, hogy az emberek válaszoljanak a felhívásainkra és segítsenek minket. A kalifátusban szenvedő jazidiekkel és keresztényekkel kapcsolatban úgy határoztam, hogy már eddig is túlságosan sok hónap telt el tétlenséggel.”

Az Iszlám Állam nők ezreit tartja foglyul, hogy szexrabszolgáknak használják őket. Maman eddig több mint 500 ezer dollárt gyűjtött össze annak érdekében, hogy közülük minél többet kiszabadíthasson. Tárgyalócsapata 2-4 ezer dollár fejében tud egy-egy lányt megváltani. Maman azt mondta, a pénzt nem közvetlenül az IS kapja meg.

„Milliók laknak Moszulban, és nem mindenki tagja az IS-nek. Megtaláltuk a milliók között azokat, akik hajlandóak velünk dolgozni annak érdekében, hogy kimenthessük a lányokat. Én pedig hajlandó vagyok fedezni a költségeiket annak érdekében, hogy megmentsenek egy világot.” Maman azt mondja, hogy megbízható csapata van a helyszínen, és ezek az emberek kapják meg a kiküldött pénzt. „Nem nekünk kell az IS-sel üzletelnünk, és ez elegendő a számomra.”

A középkori tóratudós, Rámbám tanítása szerint nincs nagyobb micva a fogvatartottak kiszabadításánál, mivel a rabokat éhség, szomjúság és a ruhák hiánya is gyötri, és állandó életveszélyben vannak. „Ne keményítsd meg szívedet, és ne zárd be kezedet testvéred előtt, aki szűkölködő” (Dvárim 15:7) és „ne állj veszteg felebarátod vérénél” (Vájikrá 19:7)

A nemrégiben még Bagdad egyik legnagyobb templomának lelkipásztoraként működő Canon Andrew White volt az, aki összekötötte Mamant a tárgyalópartnerekkel, és segített neki eligazodni Irak törzsi hálózatában. „Olyan ő, mint egy valódi testvér” – nyilatkozta White Izraelből. „Ő az első ember, aki a segítségünkre sietett.”

Egyesek azzal vádolják Mamant, hogy a váltságdíjakkal újabb emberrablásokra biztatja a dzsihádistákat. Ő azt feleli erre: „Az IS vagyona nagyjából négymilliárd dollár. Azt gondolják, hogy az én két-háromezer dolláros kifizetéseim bármennyivel is növelik a hatalmát? Álljanak fel, és mondják azt Oskar Schindler 1200 megmentettjének, illetve az ő 15 000 leszármazottjának, hogy jogtalanul menekültek meg, mivel Schindler pénzt adott a náciknak.”

Egy nemrégiben készült interjúban Steve Maman a következőket mondta: „Áldja meg Isten a munkámat olyan vezetőkkel, akik tudatában vannak annak, hogy mit teszek, és hogy mit lehetne még tenni. Azok, akiknek segíteni szeretnék, minden egyes erőszak után azért imádkoznak Istenhez, hogy vessen véget a fájdalmaiknak, és a megaláztatásuknak. Azt mondják, inkább szeretnének meghalni, mint hogy így kelljen élniük. Isten adjon nekik erőt ahhoz, hogy csak egy kicsit tovább tartsanak ki, amíg elérek hozzájuk is, Isten segítségével.”

Még több információ az alapítványról: www.liberationiraq.com

Megszakítás