Richard Thaler a második zsidó származású díjazott idén.

Richard Thalernek, a Chicagói Egyetem professzorának ítélték a Közgazdaságtani Nobel-díjat hétfőn Stockholmban – közölte a Jewish Telefraphic Agency. A Nobel-bizottság a viselkedési közgazdaság területén végzett kiemelkedő munkájáért tüntette ki Thalert, aki kutatásaival hozzájárult a közpolitika – például nyugdíjrendszerek – fejlesztéséhez is.

A zsidó származású közgazdász elmondta, hogy „a jó közgazdaságtan folytatásához mindig észben kell tartani, hogy az emberek emberiek”. Elméletei azt segítik, hogy az emberek közgazdasági döntései kiszámíthatóbbakká váljanak. A New Jersey-ben született kutató munkája során bebizonyította, hogy ugyan az emberek gyakran irracionális döntéseket hoznak, azt sokszor mégis bizonyos minták alapján teszik.

A 72 éves professzor kitüntetését követően viccesen azt mondta, hogy az 1.1 millió dolláros jutalmát „a lehető legirracionálisabban” fogja elkölteni – ám mindenkit megnyugatott: a közgazdaság területén folytatni fogja eddigi munkáját.

Egy hete jelentették be, hogy ebben az évben Michael Rosbash, zsidó származésú neurológus kapja az orvostudományi Nobel-díjat.

zsido.com

Kép forrása: JTA