A kántor fiából lett tudós közreműködött a napi bioritmust szabályozó gén felfedezésében.

Michael Rosbash, az Egyesül Államokbeli Brandeis Egyetem kutatója, akinek a szülei a náci Németországból menekültek el, két társával együtt kapta a orvostudományi Nobel-díjat a biológiai óra feltérképezésének területén végzett kutatásaiért. A most 74 éves Rosbash társaival, a 72 éves Jeffrey Hall-lal és a 68 éves Michael Younggal a napi bioritmust szabályozó gén felfedezéséért kapták meg a legrangosabb tudományos elismerést.

„Felfedezéseik megmagyarázzák, hogyan igazítják biológiai ritmusukat a növények, az állatok és az emberek a földi változásokhoz… Sikerült meglesniük biológiai óránkat, és megvilágítani belső működését.” A biológiai óra befolyásolja az ember hormonszintjét, alvását, testhőmérsékletét és anyagcseréjét. Többek között ez okozza a jetlaget: belső óránk és a külső körülmények hirtelen nincsenek szinkronban egymással. A felfedezések jelentősége mellett a Nobel-bizottság azt is kiemelte, hogy a három kutató „rávilágított a megfelelő alvási higiénia fontosságára”.

Rosbash 1974-ben kezdett dolgozni a Brandeis Egyetemen. „A ma reggeli váratlan bejelentés minden bizonnyal hatással volt a napi ritmusomra. Boldog vagyok, hogy Jeffrey-vel és Michaellal együtt kapom meg ezt az elismerést. Hálás vagyok a Brandeis-beli kollégáimnak, valamint az itteni, nem mindennapi légkörnek, mely lehetőséget ad a kutatóknak arra, hogy kötöttségek nélkül végezzék munkájukat, ám egyben belevonja a diákokat is a felfedezések folyamatába. Ez egy nagyon különleges – talán teljesen egyedi – egyetem.”

Rosbash szülei 1938-ban menekültek Németországból Amerikába. Apja kántor volt a reform irányzathoz tartozó Temple Ohabei Shalomban, Massachusettsben, nem messze a Brandeis kampuszától. Rosbash korábban is részesült már magas rangú elismerésben.

Forrás: TOI, TOI

 

Megszakítás