Alexander Tolkacs és Tatjána Gvinisasvili szerény ceremónia keretében kötötték össze életüket 25 megjelent körében. A zsidó hagyományoknak megfelelő szertartásra a Dnyipró városában működő hatalmas zsidó közösségi házban, a Menóra-központban került sor a háború 40. napján – írja a Jerusalem Post.

Alexander és Tatjána a város szülöttei. Eredetileg több száz rokonukkal és barátjukkal szerették volna megünnepelni ezt a napot, ám a legtöbben már elmenekültek Dnyipróból, sőt Ukrajnából is, a férfiak többségét pedig besorozták a hadseregbe. A házasulandók azonban úgy döntöttek, hogy a nehéz körülmények ellenére sem halasztják el az esküvőt, függetlenül attól, hogy végül hányan tesznek eleget a meghívásnak.

„Eleinte igen rossz érzéssel töltött el, hogy nagyon sok, hozzánk közel álló embert kell nélkülöznünk ezen a vidám eseményen, de nagy boldogságot jelent, hogy a romok között is képesek vagyunk új családot alapítani. A legfontosabb, hogy itt vagyunk egymásnak. Nagyon fontos volt számunkra a zsidó esküvő, akármilyen nehéz is megszervezni azt Izraelen kívül, mert igazi zsidó családot szeretnénk alapítani. Az álmunk egy békés, nyugodt otthon, sok gyerekkel”

– mondta Alexander.

A szertartást a Dnyipróban működő Chábád központ vezetője, Smuel Kaminetzky rabbi vezette, aki a városban maradt, mert nem akarta magára hagyni a Dnyipróban rekedt több ezer zsidót.

„Ez az esküvő azt jelképezi a számunkra, hogy lassan visszatér az élet a régi kerékvágásba. Reményeink szerint ez optimizmussal tölti el az embereket a jövőt illetően”

– mondta a rabbi az esküvői sátor alatt.

A háború előtt a Menóra-központban hetente több zsidó esküvőt tartottak, jellemzően több száz vendég részvételével. A központban kóser étterem működött és magas színvonalú szálloda várta a más városokból az esküvőre érkezőket.

Nem hagyják el Ukrajnát a Chábád-küldöttek

Helyiek és a városban ragadt külföldiek kérnek segítséget a rabbiktól és rebecenektől.

Alexander és Tatjána esküvőjén megjelent Meir Stumberl rabbi, az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetsége elnöke is.

„Azt kérem, hogy az országunkban élő zsidó jegyespárok ne halasszák el az esküvőjüket. Jöjjenek el Dnyipróba és keljenek egybe itt, a Menóra-központban, ahol teljes infrastruktúra várja őket. A költségek fedezéséhez a szövetségünk nyújt támogatást. Most nincs fontosabb dolog annál, mint hogy új zsidó otthonok alapjait vessék meg”

– mondta.

Címlapkép: Rabbi Yisroel Bernath/Facebook