Mendy Hertzel rabbi és felesége, Rivky Alaszkából költöztek az afrikai országba, ahol közel hatvan éve nincs szervezett zsidó közösség – írja az anash.org

A házaspárt Shlomo Bentolila, Kongó főrabbija és a közép-afrikai régióban működő Chábád-közösségek igazgatója nevezte ki a Rebbe zambiai küldötteinek. Hertzel rabbi Izraelben nőtt fel, amerikai és izraeli jesivákban tanult, majd házasságkötése után költözött Alaszkába, ahonnan felesége származik. A rebecen maga is küldött családban nevelkedett, így természetes számára a vendégek állandó forgataga és a zsidóság terjesztése minden fórumon. Házasságkötésük előtt különböző amerikai közösségekben dolgozott az oktatás területén.

A házaspár harminc órát utazott, mire több átszállással megérkezett új otthonába. Az alaszkai repülőtéren hászid tánccal búcsúztatták az új küldötteket.

„A Rebbe már 5729-ben [1969-ben] kifejezte azon vágyát, hogy Zambiában is legyenek olyan hászidjai, akik erősítik a helyi zsidóságot. Nagyszerű dolog, hogy ennyi év elteltével végre teljesül a kívánsága”

– mondta Yoske Greenberg rabbi, Rivky édesapja.

„A Rebbe azt akarta, hogy a világ végére is eljusson a Tóra üzenete, hogy [szellemi értelemben] Izrael földjének határai már azelőtt kiterjedjenek, hogy eljönne a messiás”

– tette hozzá.

A brit gyarmati időben erős és befolyásos zsidó közösség élt Zambiában (akkori nevén Észak-Rhodesiában), mely 1200 főt számlált, ám az ország 1964-es függetlenné válása után a legtöbben elhagyták az országot. Napjainkban mintegy ötven zsidó él Zambiában.

Fotó: Birger Strahl on Unsplash

Megszakítás