Dr. Yasha (Yaakov) Gaisinovich (Photo: Courtesy of the Jewish Federation of Ukraine)

Doktor Gajszinovics az orosz invázió elől menekült Bécsbe a családjával még egészen a háború kezdetén. Az ynet beszámolója szerint néhány nappal ezelőtt visszatért Ukrajnába, hogy ő végezze el egy újszülött kisfiú – és még hat másik ember – körülmetélését.

Jasa (Jáákov) Gajszinovics rabbi, orvos és mohel pár nappal ezelőtt telefonhívást kapott: Dnyipró városában rekedt zsidó házaspár újszülött fiának körülmetélésére hívták. Ő pedig gondolkodás nélkül tett eleget a kérésnek és haladéktalanul nekiindult az 1741 kilométeres útnak a biztonságos bécsi otthonából a háború sújtotta Ukrajnába, hogy a csecsemőt a hagyományoknak megfelelően, nyolcnaposan vehesse fel Ábrahám szövetségébe.

Gajszinovics a Szovjetunióban született, orvosi egyetemi tanulmányai során került egyre közelebb ősei hagyományaihoz és tanulmányai befejeztével alijázott, vagyis Izraelbe költözött. Itt sebészeti tudását és vallásos elhivatottságát ötvözve kitanult mohelnak, aki a körülmetéléseket végzi. Kezdetben csak időnként utazott vissza Ukrajnába új hazájából, de később nyilvánvalóvá vált, hogy az ukrajnai zsidó közösségnek állandó mohelra van szüksége. Donyeckbe költözött és afféle utazó mohelként az ország bármely pontjára elment, ha hívták, hogy elvégezze a brit milá szertartását. Havonta átlagosan 23 körülmetélésre került sor, vagyis Gajszinovics az év legnagyobb részében úton volt.

Körülmetélés

A körülmetélés, héberül brit mila vagy brisz mila fizikai jele Isten és a zsidó nép közötti örök szövetségnek, állandóan emlékeztet bennünket küldetésünkre és annak fontosságára.  A körülmetélést a gyermek születése utáni nyolcadik napon tartjuk (amennyiben, Isten ments, valamilyen egészségügyi körülmény másként nem indokolná, mely esetben a hátráltató körülmény elmúltával kell a körülmetélést megejteni). A körülmetélés, … Olvass tovább

A 2014-es zavargások újabb költözésre kényszerítették a férfit, ekkor mentek Dnyipróba, majd onnan idén menekültek az osztrák fővárosba. Gajszinovics elhivatottságát mutatja, hogy még az Ukrajnából Ausztriába tartó út során is megtartott egy brit milát a moldáviai zsidó közösség lubavicsi rabbijának kérésére. A mostani, visszafelé tartó útjáról így nyilatkozott:

„Tudtam, hogy én vagyok az egyetlen, aki képes ezt megtenni, így aztán felkerekedtem és mentem. Kezdetben nagyon aggódtam, és az ukrán területen vezető ezer kilométeren még pislogni se mertem. De tudtam, hogy én vagyok »az ukrajnai mohel« és felelősséggel tartozom a közösség iránt. Küldetésem van, melyet muszáj teljesítenem. Azt mondtam magamnak: »ha Ávráhám, az első zsidó feláldozta magát a brit milá kedvéért és 99 éves korában saját magát metélte körül, akkor nekem is elkötelezettséget kell mutatnom e fontos micva iránt.«”

26 órás autóút után érte el Dnyiprót, ahol érkezése napján megtartották a brit milát. A következő napokban még hat felnőtt férfi látogatta őt meg és lépett be a segítségével Ábrahám szövetségébe. Meir Stambler rabbi, az Ukrajnai Zsidó Föderáció elnöke elmagyarázta, miért éppen most döntöttek ezek a felnőtt férfiak a körülmetélés mellett:

„Azt mondták, hogy a háború ráébresztette őket arra, hogy az élet mulandó és ki kell használniuk a rendelkezésre álló időt. Szeretnének minél több zsidó hagyományt vinni a mindennapjaikba. Nagyon megható látni ezeknek a húsz és hetven év közötti zsidóknak az elkötelezettségét, akik most léptek be Ábrahám szövetségébe. Bizonyosak vagyunk abban, hogy ez a megtiszteltetés elkíséri őket útjukon és védeni fogja őket most is, a diaszpóra e megpróbáltatásokkal teli időszakában.”