A II. világháború óta nem látott harcok dúlnak Ukrajna területén az orosz invázió következtében. Milliók menekülnek, épületek pusztulnak el, köztük a történelmi és vallási örökség hordozói is. A Jewish Heritage Europe a zsidósághoz köthető veszélyeztetett helyszíneket sorolta fel összeállításában .

A cikk így fogalmaz:

„Az ukrajnai zsidó örökségi helyszínek különleges jelentőséggel bírnak, mivel a holokauszt során megtizedelt vagy megsemmisített zsidó közösségekhez kapcsolódnak. Tanúskodnak arról, hogy milyen embertelenségek fordulhatnak elő, és ez fontos tanulságokkal szolgál napjainkban is”.

A legutóbbi örökségvédelmi felmérés szerint mintegy 400 zsinagógaépület és imaház található szétszórva Ukrajna területén. Bár tucatnyi ma is zsinagógaként működik, a legtöbbet más célra alakították át, vagy elhagyatottan, illetve romokban áll. Körülbelül 75 épület – még romos állapotban is – nemzeti vagy nemzetközi jelentőségűnek tekinthető, közülük néhányat műemlékként tartanak nyilván.

Ukrajnában van Európa egyik legjelentősebb zsidó közössége

Az orosz támadás alatt álló Ukrajna ma mintegy 350 ezer zsidó otthona.

Ezen kívül országszerte mintegy 1300 zsidó temető található, amelyek évszázados múltra tekintenek vissza. Ezek közé tartoznak a nagy tiszteletnek örvendő rabbik és bölcsek temetkezési helyei, mint például Uman, Medzsybyzs és Belz, amelyek az ortodox zsidók zarándokhelyei, valamint a holokauszt áldozatainak tömegsírjai, emlékhelyei.

A legnagyobb kár a kelet-ukrajnai Harkivban, az ország második legnagyobb városában keletkezett. Március 26-án a Harkiv külvárosában található Dobricskij Jar holokauszt-emlékpark központi eleme, a menóra rongálódott meg. Az emlékpark az 1941. decembere és 1942. januárja között lemészárolt mintegy 15 ezer zsidónak állít emléket.

Az ukrán külügyminiszter is posztolt egy képet a sérült menóráról, a történtekért egyértelműen az oroszokat okolta.

Március 11-én rakéta csapódott be a harkivi Nagyzsinagóga melletti bevásárlóközpontba, itt az ablakok törtek ki. Az 1913-ban épült kupolás zsinagógát, amely ma Ukrajna legnagyobb zsinagógája, a szovjet hatóságok 1923-ban bezárták és munkásklubbá alakították át, 1941-ben pedig mozi lett belőle. A zsinagóga 1945 és 1949 között a zsidó közösséget szolgálta újra, majd 1949 és 1990 között sportklubként működött, mielőtt visszaszolgáltatták a zsidóságnak.

Március 15-én egy Chábád-jesiva is találatot kapott a városban, ami egy egykori zsinagógában működik. A tető beszakadt, senki sem sérült meg.

 

A zsidó közösségek szerte Ukrajnában zsinagógáikat menedékhelyként és a menekültek segélyezésének központjaként használják. A ukrán kulturális miniszter szerint néhány helyszín és múzeum már elpusztult vagy kárt szenvedett. 

 

Együttes erővel segíti az EMIH az ukrán menekülteket

Több mint egy hónapja kezdődött az orosz invázió Ukrajna ellen. Az EMIH együttes erővel segít.

 

Címlapkép és további fotók: Jewish Heritage Europe