Több mint egy hónapja kezdődött az orosz invázió Ukrajna ellen. A háború sok millió embert kényszerített megszokott élete feladására, bizonytalan jövőképet festve az ukrán társadalom mindennapjaira. A legtöbben mindent hátrahagyva kényszerülnek menekülni a heves bombázások elől, illetve a megszállt területeken már kérdéses az élelmiszer beszerzése is. Vannak, akik a határmenti kisebb településeken húzzák meg magukat – bízva abban, hogy hamarosan véget ér a háború és visszaköltözhetnek otthonaikba, azonban sokan egy másik országban keresnek menedéket. Többen közülük Magyarországon telepednek le, de többségében csak átutaznak hazánkon kitűzött célpontjuk felé. Szívszorító arra gondolni, hogy ami most Ukrajnában történeik, hosszú időre meg fogja változtatni az ott élők sorsát generációkon keresztül. Traumákkal kísért életek születnek most és senki nem tudja, hogy mi fog történni a következő napfelkelte alkalmával, azonban egyben mindenki egyetért: segíteni kell. Az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség (EMIH) a kezdetektől támogatja az ukrajnai menekülteket kóser élelmiszerrel, szálással, pénzbeli adománnyal, továbbá minden forrást megmozgat, hogy az Ukrajnában rekedt embereket átjuttassa a határon, ezek mellett pedig egyértelműen kiáll a béke mellett. 

„A zsidó közösség egy nagy család, ahol nem számítanak a földrajzi koordináták sem. Kötelességünk felelősséget vállalni minden egyes tagért és mi, itt Magyarországon együttes erővel nyújtunk segítséget. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a megszállt térség zsidó vezetőivel is és készenlétben állunk ha szükségük lenne valamire”

– mondta el Köves Slomó az EMIH vezető rabbija.

„Az elmúlt időszakban két tonna élelmiszert juttattunk Ungvárra, a csomagokba került: 800 kg kóser csirkehús a csengelei vágóhídról, 100 kg kóser pékáru és 800 liter kóser tej a Semes gyártásából, illetve 100 kg import vaj és sajt, plusz 50 kg csokoládét és édességet is pakoltunk a termékek mellé. Ezen felül közel háromszáz ukrajnai Magyarországra jutását és elszállásolását is megszerveztük, Glitsenstein Sámuel rabbi, Szilágyi Nóra a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat vezetője, Ráskin Sámuel rabbi és Faith Áser közreműködésével. 

– tette hozzá Köves Slomó.

 

Két tonna élelmiszert vitt az EMIH Ukrajnába

Ungvárra indult a tegnapi nap folyamán az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség küldöttsége.

 

Az ungvári szállítmány után a segítség állandósult, az EMIH nemzetközi zsidó szervezetekkel is együttműködve napi szinten mintegy 200 főnek elegendő kenyeret juttat Ungvárra, illetve hasonló adományokat küld Kolozsvárra is – ez a város a Moldován és Románián keresztül menekülők számára az első számottevő zsidó infrastruktúrával rendelkező település. 

„Purim előtt a lvivi rabbi kérésére 250 db misloách mánotot, 150 kg kenyeret, 100 kg csirkehúst és édességet küldtünk az ukrán-lengyel határhoz, illetve aktívan kivettük a részünket az odesszai árvaház lakóinak kimenekítésében és részükre is biztosítottunk kóser élelmiszert, illetve pénzbeli adománnyal is igyekeztünk könnyebbé tenni ezt a terhes időszakot számukra. Hamarosan felállítunk egy budapesti logisztikai központot is az adományok kezelésére, ugyanis a megnövekedett kérések miatt ez szükségessé vált”

– egészítette ki az információkat Nógrádi Bálint, az EMIH gazdasági vezetője.

 

 

„Nyugat-Ukrajnában nincsenek harcok, mégis sok menekült van akik az ország háborús övezeteiből érkeztek a térségbe és akik az ungvári Chábád-központban keresnek menedéket vallástól függetlenül. Hihetetlen az összefogás a helyi segítők körében is, mi meg az ő munkájukat támogatjuk az adományokkal.

– tudtuk meg Megyeri Jonatántól.

200-300 ezer főre tehető a zsidó lakosok száma Ukrajna területén

Az ukrajnai zsidó közösség 200-300 ezer főre tehető, az országban százhatvan rabbi tevékenykedett az elmúlt időszakban – köztük Glitsenstein Sámuel, a budapesti ZSILIP Központ vezetőjének testvére is. A háború kitörése után pár nappal Glitsenstein Mendel rabbi jobbnak látta családját biztonságosabb helyre menekíteni Csernyivciből, azonban miután őket evakuálta a háborús zónából a rabbi visszautazott a kisvárosba melynek zsidó közösségét már húsz éve erősíti jelenétével. 

 

Budapesten élő rabbi testvérének is menekülnie kellett Ukrajnából

Glitsenstein Sámuel a ZSILIP rabbija, Facebookon osztotta meg testvére és családja szívszorító fotóit.

 

„Amikor Csernyivcibe érkezett Mendi a családjával, sem zsidó közösség, sem zsinagóga nem volt a kisvárosban. A kezdeti időszakban ötven főt számolt a közösség, amely mostanra hatezer főre emelkedett a testvérem és családja munkájánák és kitartásának köszönhetően”

– mesélte Glitsenstein Sámuel.

„Minden nap beszélünk és közösen találjuk ki, hogy miképpen segíthetjük a munkáját. Mendi az én számomat szokta megadni azoknak, akik Magyarország felé lépik át a határt, így én lettem a kapcsolattartó az ukrajnai Chábád-közösségekkel is”

– fogalmazott a rabbi.

Az idei purimi ünnepségen amely a ZSILIP Központban volt megtartva, több száz zsidó menekültet szállásolt el és látott vendégül az EMIH, továbbá a közelgő pészach, valamint más vallási ünnepek alkalmával is hasonlóra készül. 

Minden szervezet kiveszi a részét a segítségadásban

Február végén a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat (CEDEK) két menedékházat nyitott, egyet Budapesten, egyet Sátoraljaújhelyen. Előbbiben tíz, komfortosan berendezett szoba várja a menekülteket vallási hovatartozástól függetlenül, azonban kóser étkezést is biztosítanak szükség esetén. A sátoraljaújhelyi menekültszállást is teljesen felszerelték, legutóbb mosógépet, nagy mennyiségű mosószert, tisztálkodószereket várásoltak az adományokból. A menekültek igényeinek felmérése után ruhákat, alsóneműt, bőröndöket is beszereztek, hazai és külföldi támogatók hozzájárulásával, amely összeg március 25-én több mint 4,5 millió forint volt. A pénzbeli adományon kívül háztartási eszközök, higiéniai-csomagok és tartós élelmiszerek is folyamatosan érkeznek a menedékháznak címezve a CEDEK Baross utcai központjába a támogatók jóvoltából.

„A CEDEK önkéntesi ellátják és segítik a menekülteket, adományokat szortíroznak, takarítják és rendben tartják a menedékházat, valamint fuvarozást, személyszállítást és tolmácsolást is vállalnak. Nemrégiben szerveztünk egy adománygyűjtést is a P. Mobil együttes felkérésére, amelyen tizenöt babakocsit ajánlottak fel a résztvevők, melyeket az együttes tagjai szállítottak az ukrán-magyar határra. Nagyon sok felajánlás érkezik hozzánk, a fennmaradtakat zsidó szervezeteknek, csoportoknak továbbítjuk”

fogalmazott Szilágyi Nóra, a CEDEK vezetője.

 

Az EMIH zsinagógáihoz tartozó közösségek tagjai is aktívan kiveszik szerepüket a segélyezésből, így a Mádon található rabbiházban is fogadnak menekülteket, illetve a debreceni közösség Faigen Sámuel rabbi vezetésével több családon segített már szállással, élelmiszerrel, ruhával és költőpénzzel. A háború első napjaiban ők koordinálták a zsidó menekültek ellátását és azóta is serényen tevékenyednek az ügyben. A Budavári zsinagóga vezetője Faith Áser és a közösségi tagok pár héttel ezelőtt együtt utaztak Beregsurányba, ahol több mint ötven szendvicset, süteményt és ruhát osztottak, a Budapestre érkezőket pedig vendégül látják éppúgy, ahogyan a budapesti Vasvári zsinagóga vezetője, Oberlander Báruch rabbi is. Egy sábesz alkalmával több tucatnyi menekültet látott vendégül feleségével közösen, az ünnep bejövetele előtt pedig egy 200 fős átutazóban lévő csoport számára készítettek ételcsomagokat.

„A közösség egyik tagja Szabó György Bodrogkeresztúrig utazott, hogy egy 120 fős Umánból érkező közösség számára készítsen elő ételt és szállást”

mesélte Oberlander Báruch rabbi. 

„Más csoportok is jöttek és mindenkinek segítettünk”

– tette hozzá Szabó György.

„Mi csupán Isten eszközei vagyunk a feladat ellátásában, megtesszük, amit csak lehet”.

Szálláshelyre és szakszerű ellátásra az Olajág Otthonokban is van lehetőség tíz idős személy részére. Ezeken felül több budapesti közösségi tag ajánlotta már fel ingatlanját lakhatásra menekültek számára, kiknek a Kármel kóser étterem biztosítja étkeztetését, ez naponta nagyjából 50-100 személyt jelent.

A háborúnak azonban még nincs vége, a menekültek száma a közeljövőben növekedni fog, így az EMIH folyamatosan követi az egyre gyarapodó igényeket és felkészülten áll helyt ezekben a nehéz időkben.

 

Adomány leadása: CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat / Israelite Charity Service, 1083. Budapest, Baross utca 61. Hétfőtől péntekig, 09:00-16:30-ig.

Pénzadományt adhat a CEDEK Izraelita Szeretetszolgálat Barion-számláján keresztül

Érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet: +36/30-352-00-88, info@cedek.hu