Glitsenstein Sámuel a ZSILIP rabbija, Facebookon osztotta meg testvére és családja szívszorító fotóit, melyeken látható, milyen nehéz szívvel hagyják el Csernyivciben lévő otthonukat és a közösséget, amelyet hosszú évek alatt építettek és gondoztak kitartóan – azonban a háború őket is elérte, nem volt más választásuk, menni kellett…

 

Csernyivci az utolsó város a romániai határ előtt, mindössze egy óra autóútra van a határátkelőtől. Az elmúlt héten, naponta legalább ezer – a közelben élő – zsidó és nem-zsidó ember kérte Glitsenstein Mendi rabbi segítségét, akik el akarták hagyni Ukrajnát. A rabbi megszervezte az utazásukat, ételt és pénzadományt adott a rászorulóknak és az utolsó pillanatig kitartott családjával együtt szeretett kisvárosa mellett, amely mára otthonává vált az elmúlt időszak alatt. 

„A testvérem Mendi, már húsz éve él Csernyivciben. Amikor ideérkeztek családjával, sem zsidó közösség, sem zsinagóga nem volt a kisvárosban”

– mesélte Glitsenstein Sámuel.

A kezdeti időszakban ötven főt számolt a Csernyivci közösség, amely mostanra hatezer főre emelkedett Glitsenstein Mendi rabbi és családja munkájánák és kitartásának köszönhetően. Amellett, hogy újraélesztették a zsidó életet a városban, zsidó intézményeket: iskolákat és árvaházakat is létrehoztak. 

„Mendinek a családja mellett az ukrajnai közösség a mindene. Nagyon szomorúan hagyták hátra eddigi életüket és utaztak Izraelbe, ahová Istennek hála, szerencsésen meg is érkeztek, éppen most szállt le a gépük. Bíznak benne, hogy hamarosan visszamehetnek Csernyivcibe és folytathatják életüket. Addig is, minden ott maradt emberen segítenek, ugyanis vannak olyanok, akik nem tudtak eljönni, mert nem akarták hátrahagyni idős szüleiket, nagyszüleiket – akik már sajnos nincsenek olyan állapotban, hogy útnak tudjanak indulni. Azonban folyamatosan tartja velük a kapcsolatot és töretlenül támogatja őket spirituálisan és pénzadománnyal is.”

– tudtuk meg Glitsenstein rabbitól.

 

Önkéntesek jelentkezését várja a CEDEK

Az EMIH szeretetszolgálata a CEDEK, felkészült a menekültek fogadására. 

 

 

Az elmúlt pár napban közel háromszáz ukrajnai Magyarországra jutását és elszállásolását szervezte meg Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, Glitsenstein Sámuel rabbi, Szilágyi Nóra a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat vezetője és Ráskin Sámuel rabbi. A menekülteket segítik pénzadománnyal, kóser étellel, sábeszhez szükséges kellékekkel és sokuknak megszervezik izraeli útját is. 

 

Szállást és élelmet biztosít az EMIH ukrajnai menekülteknek

Az EMIH minden rendelkezésére álló eszközzel segít az ukrajnai menekültek ellátásában.