Több százezren hagyták el Ukrajnát a háború kitörése óta, közülük több tízezren menekülnek hazánkba és ha a helyzet nem javul, akár több millió ember is otthona elhagyására kényszerülhet. Többnyire szétszakított családok tagjai, nők és gyerekek érkeznek Magyarországra. 

Az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség, illetve Köves Slomó vezető rabbi már a háború első napján felvette a kapcsolatot ukrajnai hittestvéreinkkel és segítséget ajánlott. Az EMIH szeretetszolgálata, a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat pedig felkészült a menekültek fogadására. 

 

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség támogatásáról biztosítja az ukrajnai zsidóságot

Támogatásáról biztosította az ukrajnai zsidó közösséget az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség. Köves Slomó vezető rabbi az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének, Meir Stamblernek felajánlotta a magyar zsidó közösség segítségét, Mendel Wilhelm ungvári rabbinak pedig megígérte, hogy ha szükséges, a kárpátaljai közösség tagjait huzamosabb ideig is ellátják Magyarországon. Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség és … Olvass tovább

 

 

Az alábbi módokon Ön is segíthet a CEDEK szervezetén keresztül

A CEDEK egy 10 szobás szállást rendez be ukrajnai menekültek számára egy korábban panzióként működő épületben Budapesten, amely gyalogosan is egyszerűen megközelíthető a Nyugati pályaudvarról. 

A segélyszervezet munkatársai a szállás komfortosabbá tételéhez várnak tárgyi adományokat, elsősorban tisztítószereket, konyhai eszközöket és papírárut az aktuális lista a CEDEK közösségi oldalán olvasható. Szilágyi Nóra, a CEDEK vezetője elmondta, hogy megnövekedett feladataik miatt, önkéntes munkatársak jelentkezését is várják koordinátori feladatokra, illetve a menedékház napi munkájának segítésére (pakolás, berendezés, ételosztás, takarítás). 

A mostani helyzetben a célzott adománygyűjtés lehet a leghatékonyabb, ezért érdemes figyelni a segélyszervezetek által közzétett igénylistákat, hogy olyan eszközöket, fogyasztási cikkeket adományozzunk, melyekre valóban szükség van, illetve most kiemelten nagy igény van arra, hogy minél több önkéntes csatlakozzon a segélyszervezetekhez.”

– mondta el Szilágyi Nóra a CEDEK vezetője.

Adomány leadása: CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat / Israelite Charity Service, 1083. Budapest, Baross utca 61. Hétfőtől péntekig, 09:00-16:30-ig.

A CEDEK Izraelita Szeretetszolgálat munkáját anyagilag is támogathatja Barionon keresztül

Érdeklődni az alábbi elérhetőségeken lehet: +36/30-352-00-88, info@cedek.hu

 

Anatevka: a Kijev mellett felépült zsidó menekültváros segítséget kér

Ezrek özönlenek Anatevkába menedéket és támogatást remélve.

 

 

Megszakítás