A Chábád által Kijevtől nem messze 2015-ben, menekültek befogadására és ellátására szolgáló falu a híres musical, a Hegedűs a háztetőn képzeletbeli zsidó stetljéről (kisváros) kapta nevét. A település hét éve teljes egészében adományokból épült a kelet-ukrajnai harcok elől menekülő zsidó családok részére. Közülük sokan ma is ott élnek. Most ezrek özönlenek oda menedéket és támogatást remélve. Már a szombatot is több ezer ember töltötte a városkában, miközben körülöttük hullottak a bombák.

Mose Azman ukrajnai főrabbi korábban bejelentette, hogy minden ukrajnai zsidót szívesen látnak a városkában, mindenkinek teljes ellátást biztosítanak, ételt és bármilyen más szükségletüket is kielégítik, így mára több ezer zsidó férfi, nő és gyermek tartózkodik Anatevkában. Smuel Azman rabbi, Mose Azman fia így nyilatkozott:

„Anatevkában vagyunk. Ez egy menekültek számára fenntartott falu, melyben Kijev és a környékbeli települések több ezer zsidó lakója talált menedéket. Vannak idősebb zsidók, férfia, nők és sok gyerek. Közel vagyunk Kijevhez, de a zsidók itt nagyobb védelmet élveznek. Mindenkinek biztosítunk helyet, ételt, italt és egyéb szükséges dolgokat. Folyamatosan egyre többen jönnek”

– jegyezte meg. Az elmúlt szombatról elmondta:

„Ez a szombat egyáltalán nem volt könnyű. Jelenleg nem szabad felkapcsolnunk a villanyokat és a bunkerhez vezető út sincs megvilágítva [a Kijevet érintő kijárási tilalom miatt]. Minden sötét, mert sok jel figyelmeztet arra, hogy éjjel számos robbanás lesz. Péntek éjjel rengeteg hangos robbanás hallatszott. Különleges ragasztószalaggal vontuk be az ablakokat, hogy a detonáció ne törje be az üveget.”

Majd hozzátette:

„A sábát ideje alatt sok ember jött ide. Kitört a pánik. Kétszer megpróbáltak kijutni innen, a határ felé, volt, aki visszatért, volt, akinek – hála Istennek – sikerült kijutnia. Csak azért imádkozunk, hogy minden jóra forduljon, mert a helyzet egyáltalán nem egyszerű. Óránként egyre többen jönnek. Sürgős segítségre van szükségünk! A helyzet csak romlik. Több élelemre és kenyérre van szükségünk, hogy elláthassuk megrettent zsidók ezreit. Segítsenek ebben a nehéz időben”

– kéri a rabbi.

Az EMIH vezető rabbija, Köves Slomó felvette a kapcsolatot Smuel Azman rabbival. Aki szeretné adományával támogatni Anatevkát és az ott menedéket talált zsidókat, ezen a linken teheti meg. Anatevka angol nyelvű honlapját pedig itt találják meg az érdeklődők.