Orosz rakéta találta el a harkivi Chábád-jesivát, értesít az Arutz7. Az épületben többek között zsidó óvoda és iskola, valamint zsinagóga is működik. A rakéta jelentős károkat okozott,

áldozatai nem voltak a támadásnak.

„Az intézményeink elleni rakétatámadások ellenére mindent újjá fogunk építeni” – mondta a harkivi Chábád-küldött, Mose Moskowitz rabbi, aki azt is elmondta:

„Ebben az épületben a kommunista korszakban is imádkoztak a hászidok és Áron Tumarkin rabbi szemináriumot tartott fenn. Az elmúlt években istenfélő fiatalemberek kerültek ki az épületben működő intézményből és a Tórát és annak parancsolatait betartó családokat alapítottak. Közülük sokan ma a lubavicsi Rebbe küldötteiként szolgálnak. Annak ellenére, hogy rakétákkal támadják az intézményeinket, hogy a jesiva jelentős sérüléseket szenvedett, annak ellenére, hogy betörtek a zsinagóga és az óvoda ablakai, a lehető legelső alkalommal építeni kezdünk, renoválni fogunk, megerősítjük az intézményeinket és mind jobban kiterjesztjük a tevékenységünket. Folytatjuk a zsidó közösség tagjainak a városból való kimenekítését és ezzel egy időben ételt és gyógyszert, valamint menedéket adunk azoknak a zsidóknak, akik még a városban vannak”.

 

Egyesített erővel segítenek a Chábád-küldöttek az ukrajnai menekülteken

Hogyan tudja megoldani a Chábád-mozgalom 30 ezer zsidó kimentését, utaztatását és élelmezését?

 

A határ közelében fekvő Harkivban, mely Ukrajna második legnépesebb városa, a háború kitörése előtt nagyjából 45 ezer zsidó élt. A város az orosz támadások egyik fő célpontja. A Chábád küldöttei az első pillanattól fogva minden segítséget megadnak a közössége tagjai számára, étellel és gyógyszerekkel látják el őket és a zsinagógákat is megnyitották a menedéket keresők előtt. Emellett folyamatosan segítenek a menekülésben, emberfeletti munkát végezve. Mose Moskovitz rabbi és felesége, Mirjám a háború kitörésének napján megnyitották a zsinagógát a menedéket keresők előtt. Első szombatjukról itt írtunk.

 

Csoda Harkivban: tévedésből ültek fel a buszra, életben maradtak

Egy 18 fős zsidó csoportnak hétfőn kellett volna elhagynia az ukrajnai Harkiv városát.

 

 

Címlapkép: 0404

Megszakítás