Évek óta figyelemmel kísérjük egy ukrajnai zsinagóga sorsát, ami a teljes pusztulás előtti utolsó percben menekült meg Osztrohban.

A Maharsha zsinagóga a holokauszt idején megrongálódott, a háború után raktárnak használták, mint annyi más megmaradt zsinagógát. Az elmúlt évtizedekben már a raktár sem működött az épületben, először a tető omlott be, ami gyorsította a pusztulást. A munkák elkezdődtek, de a 2008-as pénzügyi válság megakasztotta a tervet, az addig beépített anyag is eltűnt, így mindent előröl kellett kezdeni, ahogy arról beszámoltunk. Ekkor ilyen állapotban volt:

2016-ban indult újra a munka, amelyet egy helyi aktivista vezetett. 2017 márciusában készült el az új tető. A szűkös anyagi források ellenére a mennyezet több mint felét és a falak kétharmadát már bevakolták, az ablakok többségét kijavították, most a díszítésekre koncentrálnak – olvasható a jewish-heritage-europe.eu friss beszámolójában. A felújítási munkákról itt lehet megtekinteni egy rövid videót.

Az épület 1627 körül készült el, jól mutatja a korszak jellemző zsinagóga építési stílusát, ami aztán Nyugat-Európában is elterjedt lett. Struktúrája Izrael 12 törzsét szimbolizálja.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu