Nagy előrelépés történt a csaknem 400 éves ukrajnai zsinagóga megmentésében: tető került az épületre. „25 éves álmom teljesült!” – kiáltotta világgá a Maharsha zsinagóga rekonstrukciójáért küzdő Grigorij Arszinov a Facebookon.

Ebben az állapotban már biztos megmarad a jövő generációi számára – hangsúlyozza az aktivista. Tavaly már beszámoltunk róla, hogy példás összefogás alakult ki az ukrajnai Osztrohban található épület fennmaradása érdekében. A zsinagóga a holokauszt idején megrongálódott, a háború után raktárnak használták, mint annyi más megmaradt zsinagógát. 

Az elmúlt évtizedekben már a raktár sem működött az épületben, először a tető omlott be, ami gyorsította a pusztulást. A munkák elkezdődtek, de a 2008-as pénzügyi válság megakasztotta a tervet, az addig beépített anyag is eltűnt, így mindent előröl kellett kezdeni.

Az épület 1627 körül készült el, jól mutatja a korszak jellemző zsinagóga építési stílusát, ami aztán Nyugat-Európában is elterjedt lett. Struktúrája Izrael 12 törzsét szimbolizálja – olvasható jewish-heritage-europe.eu cikkében.

Az épületben várhatóan múzeum lesz, ha befejezik a rekonstrukciót

Kép: jewish-heritage-europe.eu