Előrelépés történt az ukrajnai Osztrohban található zsinagóga helyreállításában. Az 1627-ben épült Maharsha zsinagóga különleges alaprajzú építmény.

Az épület a holokauszt idején megrongálódott, a háború után raktárnak használták, mint annyi más megmaradt zsinagógát. Jelenleg megtisztítják a törmeléktől az épület belsejét és sürgősen tetőt húznak fölé az állagmegóvás érdekében – olvasható a jewish-heritage-europe.eu-n. Egy helyi aktivista Grigorij Arszinov az oldalon korábban olvasott cikk kapcsán kapott kedvet és inspirációt, hogy nekifogjon a nagyon leromlott állapotú zsinagóga felújításához.

osztrohzsinagoga2

Az elmúlt évtizedekben már a raktár sem működött az épületben, először a tető omlott be, ami gyorsította a pusztulást. A kemény telek nem múltak el nyomtalanul. A városból elszármazott zsidók Izraelben élő rokonai megállapodást kötöttek a helyi hatóságokkal, hogy az egykori zsinagógából múzeumot alakítanak ki. A munkák elkezdődtek, de a 2008-as pénzügyi válság megakasztotta a tervet, azóta pedig az addig beépített anyag is eltűnt, így most mindent előröl kellett kezdeni.

osztrohzsinagoga3

Kép: jewish-heritage-europe.eu