Izraeli tisztviselők nemrég bejelentették, hogy az országok közötti kapcsolatok „hosszan tartó stagnálása” után újraindítják a Lengyelországba utazó ifjúsági delegációkat – írja az i24news.tv.

Közös nyilatkozatot adott ki Binjámin Netánjáhu miniszterelnök, Yoáv Kish oktatási miniszter és Eli Cohen külügyminiszter. Ebben az állt, hogy egy tárgyalási fordulót követően „sikerült megoldást találni arra a válságra, amely megakadályozta az ifjúsági delegációk Lengyelországba érkezését”. Ezek az utazások három éve szüneteltek a Varsó és Jeruzsálem közötti diplomáciai konfliktus és a járvány miatt.

„Az elvesztegetett évek után visszavisszük az ifjúsági küldöttségeket Lengyelországba. A holokauszt tanulságait sokféleképpen meg lehet ismerni, de nincs jobb, mint a saját szemünkkel látni”

– mondta Netánjáhu a közlemény szerint.

A miniszterelnök köszönetet mondott Cohennek és Kishnek ebben a munkában. Kish pedig méltatta lengyel kollégáit az együttműködésért.

„Az ifjúsági delegációk Lengyelországba való visszatérése nagy jelentőséggel bír a fiatalok nemzeti identitásának kialakításában”

– hangsúlyozta a külügyminiszter.

A megállapodásra a Netánjáhu és lengyel kollégája közötti tárgyalást, valamint Cohen és a lengyel külügyminiszter közötti, körülbelül egy hónappal ezelőtti beszélgetést követően került sor. A lengyel külügyminisztérium képviselői azt is közölték, hogy

„Lengyelország pozitívan értékeli az ifjúsági delegációk újbóli érkezését Lengyelországba, és elismeri jelentőségüket a két ország közötti kapcsolatok további előmozdítása szempontjából”.

Fotó: Pixabay

 

Netánjáhu unokája 13 éves korára áttanulmányozta a Talmudot

A tanára elmondta, hogy még sohasem találkozott ilyenn tehetséges, zseniális tanítvánnyal.