Binjámin Netánjáhu volt izraeli miniszterelnök unokája 13 éves korára áttanulmányozta az egész Talmudot. Smuel Roth a bár micva ünnepségén adott számot az egészen kiemelkedő teljesítményről. A rendezvényt Jeruzsálem legvallásosabb negyedében, Meá Seárimban tartották – írja az Arutz7.

 

ינון מגל on Twitter: “מדהים!נכדו של נתניהו, שמואל רוט, בן 13 חגג היום בר מצווה ואת סיום כל הש”ס (הגמרא)6 סדרים המקיפים כל נושא ביהדות, 43 מסכתות , 2711 דפים, 1,864,126 מילים.רוט הצעיר התחיל ללמוד את הש”ס בגיל 10 ומדובר בארוע חריג ביותר!(אגב, גם הרב קנייבסקי זצ”ל סיים את הש”ס בבר מצווה) pic.twitter.com/BrgBa6BjpW / Twitter”

מדהים!נכדו של נתניהו, שמואל רוט, בן 13 חגג היום בר מצווה ואת סיום כל הש”ס (הגמרא)6 סדרים המקיפים כל נושא ביהדות, 43 מסכתות , 2711 דפים, 1,864,126 מילים.רוט הצעיר התחיל ללמוד את הש”ס בגיל 10 ומדובר בארוע חריג ביותר!(אגב, גם הרב קנייבסקי זצ”ל סיים את הש”ס בבר מצווה) pic.twitter.com/BrgBa6BjpW

 

Binjámin Netánháju első házasságából született lánya, Noá fiatal korában a vallásos élet felé fordult és Dániel Roth rabbival kötötte össze az életét. Édesapjával soha nem élt együtt, de tartják a kapcsolatot egymással. A család az ultraortodox közösség tagja, fiukat az igen radikális anticionista Peleg Jerusálájim mozgalom iskolájába járatják. Az intézményben természetesen nem tanulnak világi tárgyakat és minden erejüket a tóratanulásra fordítják, ám még ott is rendkívüli dolognak számít, ha egy bár micva korú fiú ilyen teljesítményre képes. Smuel tanára elmondta, hogy pályája során még sohasem találkozott ennyire tehetséges és zseniális tanítvánnyal. Kiemelte, hogy tanítványa rendkívüli módon képes az tananyagra koncentrálni és még a szüneteket is tanulásra fordítja. A hosszú tanítási nap után a fiú még órákat tölt egy Meá Seárim-i jesivában és a vakációkat is tanulásra szánja. Smuel az ősi hagyományoknak megfelelően tízéves korában kezdett Talmudot tanulni és három év alatt a hatalmas anyag végére ért.