Egy újabb mikvére bukkantak a lengyelországi Oświęcimben, vagy ahogy szinte mindenki ismeri, az egykori Auschwitzban. Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk a földmunkák egy parkoló építése miatt indultak.

 

XVIII. századból származó auschwitzi mikve maradványaira bukkantak

Egy feltehetően a XVIII. századból származó mikve maradványaira bukkantak Oświęcimben.

 

Az első mikve – ami téglából épült – a nagy zsinagóga emlékpark közelében található, itt volt a háború előtt a város elpusztult legnagyobb zsinagógája. A megtalált tárgyak között vannak a múlt század elejéről származó, a České Budějovicei L&C Hardtmuth cég által gyártott falicsempék, jellegzetes szecessziós mintákkal, valamint padlócsempék, egy ablaknyílásból származó fémtöredék és egy, a Tenczynek gyárban készült tégla.

jhe

A most felfedezett, csaknem 400 évesre becsült rituális fürdőhely fából készült, mégpedig a feltételezések szerint Európában egyedülálló módon. Szakértők nem zárják ki, hogy még régebbről való – derül ki a Jewish Heritage Europe cikkéből.

Az Auschwitzi Zsidó Központ Alapítvány igazgatója Tomasz Kuncewicz elmondta:

„Európa ezen részén gyakorlatilag nem maradtak fenn fából épült mikvék, főleg nem ilyen jó állapotban. Kuncewicz elmondta, hogy a második mikvét, a később létesült alatt találták meg. A kutatók szerint a fennmaradt faépítmények az oświęcimi zsidók történetének kezdetére datálhatóak, tehát a XVI. század második felére. Ekkor létesült a környéken az első zsinagóga és a temető.”

Lengyelországban a mikvék hagyományosan elkülönültek más vallási épületektől, de a zsidóság más vallási intézményeivel együtt egy komplexumot alkottak. Ezért feltételezhető, hogy a maradványok a zsidó jelenlét legkorábbi időszakához kapcsolódnak Oświęcimben. A tégla mikve felfedezésének bejelentésekor Dr. Artur Szyndler történész, az Oshpitzin Múzeum kurátora megjegyezte, hogy egy oświęcimi mikvét említ egy XVIII. századi haszid tanmese, ami a „Sefer Oshpitzin” című, 1977-ben megjelent emlékkönyvben található.

 

Megszakítás