Egy feltehetően a XVIII. századból származó mikve maradványaira bukkantak egy parkoló építése során a lengyelországi Oświęcimben, amit a világ elsősorban Auschwitznak ismer – írj az European Jewish Heritage.

A mikve a nagy zsinagóga emlékpark közelében található, itt volt a háború előtt a város elpusztult legnagyobb zsinagógája. A megtalált tárgyak között vannak a múlt század elejéről származó, a České Budějovicei L&C Hardtmuth cég által gyártott falicsempék, jellegzetes szecessziós mintákkal, valamint padlócsempék, egy ablaknyílásból származó fémtöredék és egy, a Tenczynek gyárban készült tégla – áll az Auschwitzi Zsidó Központ Alapítvány (AJCF) közleményében.

A tárgyakat az alapítvány a zsidó múzeumnak adományozza, amely egy oktatási és kulturális központot és a régió egyetlen működő zsinagógáját is magában foglaló komplexumban található. Dr. Artur Szyndler történész, a múzeum kurátora elmondta, hogy minden tárgyról igazolták, hogy az auschwitzi mikvéhez tartozik.

A városban a XVI. századtól éltek zsidók, a XX. század elején már a lakosság felét tették ki. A holokauszt során szinte mindenkit meggyilkoltak. Oświęcim utolsó zsidó lakosa, Szymon Kluger 2000-ben halt meg.

Fotó: AJCF/Archival photo showing the Oświęcim mikvah, with its characteristic chimney

Megszakítás