A vilniusi önkormányzat szándéknyilatkozatot írt alá a litván főváros zsidó közösségével és a Goodwill Alapítvánnyal, amely alapján a lerombolt egykori Nagy Zsinagóga területén emlékhelyet és többfunkciós zsidó közösségi teret hoznak létre – írja a Jewish Heritage Europe.

Konkrét részleteket nem hoztak nyilvánosságra, de a város közleménye szerint 2026 közepére megvalósulhat a projekt.

„Ezzel az aktív zsidó élet visszatér oda, ahol egykor a központja volt”

– mondta Andrew Baker rabbi, az Amerikai Zsidó Bizottság nemzetközi ügyekért felelős igazgatója. Baker társelnöke a Goodwill Alapítványnak, amely a litván kormány által biztosított kompenzációs pénzeszközöket osztja szét a litvániai zsidók javát szolgáló vallási, kulturális, oktatási és egyéb projektekre.

„Sok vilniusi lakos tudja, miért nevezik a várost észak Jeruzsálemének”

– nyilatkozta Remigijus Simasius, Vilnius polgármestere a memorandumot bejelentő nyilatkozatában. Kifejtette: megállapodtak abban, hogy a szovjetek által lerombolt Nagy Zsinagóga helyén egy új, litvánok és külföldiek számára egyaránt vonzó központot hoznak létre.

Feltárták a lerombolt vilniusi zsinagóga romjait

Fontos felfedezést tettek annak a nemzetközi csapatnak a kutatói, akik a Nagy Zsinagóga feltárásán dolgoznak. Az épület 300 éven át állt a litván fővárosban, a holokauszt idején teljesen lerombolták. A tragikus sorsú épület feltárása körüli vitákról, fejleményekről folyamatosan beszámoltunk az elmúlt években. A vilniusi zsinagóga 1630 környékén épült, és sokáig a litván zsidó élet központjaként … Olvass tovább

Ahogy, arról korábban beszámoltunk a terület régészeti vizsgálata 2011-ben kezdődött. A projektben számos litván, izraeli és amerikai intézmény vesz részt partnerként és szponzorként. A zsinagóga az 1600-as évek elején épült reneszánsz és részben már barokk stílusban. Vilnius zsidó életének központjává vált a sikátorok, más zsidó közösségi épületek és intézmények fölé magasodva, beleértve tizenkét másik zsinagógát, rituális fürdőt, a közösségi tanácsot, kóser húsboltokat, a Strashun könyvtárat.

Címlapkép: Szakács Noémi/zsido.com