Fontos felfedezést tettek annak a nemzetközi csapatnak a kutatói, akik a Nagy Zsinagóga feltárásán dolgoznak. Az épület 300 éven át állt a litván fővárosban, a holokauszt idején teljesen lerombolták.

A tragikus sorsú épület feltárása körüli vitákról, fejleményekről folyamatosan beszámoltunk az elmúlt években. A vilniusi zsinagóga 1630 környékén épült, és sokáig a litván zsidó élet központjaként szolgált. A jiddisül beszélő tudósoknak és íróknak otthont adó várost sokáig az „Észak Jeruzsálemének” is nevezték.

A világháborút megelőzően a helyi zsidóság aránya csaknem az egyharmadát is kitette a 60 000 lakosnak, többségüket meggyilkolták a náci megszállás alatt 1941 és 1944 között. A vilniusi zsinagógát felgyújtották, majd később a romjain iskolát építettek a szovjet rezsim idején.

Ezúttal megtalálták a bimá elülső részét, beleértve két oszlopának alapjait és egy kőbe vésett feliratot, ami az olvasóasztal alatt volt – derül ki a jewish-heritage-europe.eu tudósításából. Az oszlopok egykor 9 méter magasak voltak a zsinagóga egyik legszentebb helyén – emelik ki a cikkben. Az aranyozott héber felirattal ellátott követ láthatóan szétverték. 1796-ban két fivér adományozta a zsinagógának, apjuk tiszteletére, aki alijázott és Jeruzsálemben halt meg később. A bibliai szöveg egyben kifejezte a litván zsidó közösség mély kapcsolatát őseik földjével.

A bimá a XVIII. században épült egy tűzvész után. Kétszintes barokk szerkezet volt, hatalmas, díszes oszlopokkal. Az építmény alatt egy pincét tártak fel, ahol csaknem 200 érmét találtak különböző századokból. Itt hevert a lerombolt bimá sok darabja is.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

Megszakítás