A nemzetközi szakértőcsoport a litván fővárosban teljesen lerombolt zsinagóga emlékének ápolására tett javaslatot.

Véleményük szerint nem kellene újra felépíteni a zsinagógát Vilniusban, hanem inkább arra összpontosítani, hogy feltárják a maradványokat. A szakértők szerint a zsinagóga másának felépítése hamis üzenetet közvetítene – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében

Ahogy arról nyáron beszámoltunk, megtalálták az ima központjául szolgáló bimát, ami toszkán barokk stílusban készült. Ez volt a zsinagóga egyik legfontosabb része – mondta Jon Seligman, az izraeli régészeti hatóság munkatársa. A vilniusi zsinagóga 1630 környékén épült, és sokáig a litván zsidó élet fontos központjaként szolgált. A jiddisül beszélő tudósoknak és íróknak otthont adó várost sokáig az „Észak Jeruzsálemének” is nevezték.

A világháborút megelőzően a helyi zsidóság aránya csaknem az egyharmadát is kitette a 60 000 lakosnak, ám többségüket meggyilkolták a náci megszállás alatt 1941 és 1944 között. A vilniusi zsinagógát felgyújtották, majd később a romjain iskolát építettek a szovjet rezsim idején.

Jelenleg egy óvoda épülete található a zsinagóga helyén, amit várhatóan elköltöztetnek. A szakértők szerint egy olyan intézménynek kellene állnia a területen, ami bemutatja az egykor itt élt zsidóság örökségét, és csatlakozik a többi zsidó emlékhez.

A látogatókat számára megfelelő szöveges és multimédiás bemutatót kell készíteni, ami elérhető a nap 24 órájában – írták le jelentésükben. A helyi közösséget és a látogatókat is egyaránt szolgálnia kell az emlékhelynek – teszik hozzá a szakemberek. A csoport találkozott a vilniusi zsidóság tekintélyes képviselőivel is, akiknek felhívták a figyelmét, hogy a koncepciónak teljes körű egyetértésen kell alapulnia.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu