A Kaliforniai Állami Egyetem könyvtára eddig Henry Miller Madden nevét viselte, aki durva antiszemita nézeteket vallott. „Madden írásai mélyen sértők és felkavarók” – jelentette ki az intézmény elnöke, Saúl Jiménez-Sandoval, aki köszönetét fejezte ki a vezetőség 25 tagjának, amiért támogatták a névváltoztatást – írja a Times of Israel.

Az új névről még nem született döntés, így átmenetileg a Fresno Állami Könyvtár megnevezést használják. „Ez egy igen fontos és szükséges lépés volt a közösség sebeinek begyógyításához és az egyenlőség és befogadás eszméjének fenntartásához államunkban. Az új név kiválasztásához bizottságot hozunk létre. Szilárd meggyőződésem, hogy a könyvtár, illetve a campus egyéb épületeinek olyan neveket kell találni, melyek összhangban állnak közösségünk értékeivel és kifejezik a mindannyiunk által vallott, egymás megismerését és különbözőségünk megbecsülését fontosnak tartó szellemiséget” – jelentette ki az elnök.

Átnevezik a náci kollaboránsról elnevezett hegyet Kanadában

Náci kollaboráns nevét viselte mostanáig egy hegy, egy patak és egy gleccser Kanadában.

Madden harminc éven át volt az egyetem könyvtárosa. A könyvtár 1981 óta viselte a nevét. A névváltoztatást indokló dokumentumban számos antiszemita idézetet közöltek tőle. 1934-es, New Yorkban tett utazásáról így számolt be: „Legalább húsz percet gyalogoltam és eközben végig valami tisztességes nem-zsidó arc után kutattam. Nem hiszem, hogy akárcsak egyet is láttam volna. És micsoda zsidók! Zajosak, koszosak, büdösek, rondák! Ilyen zsidókat még nem is láttam korábban. Teljesen különböznek a San Franciscóban élő zsidóktól”.

Egy másik helyen a következőket írta: „A zsidók – egyre erőszakosabb és szinte fékezhetetlen ellenszenv alakul ki bennem irányukban. Amikor csak megpillantom azokat a ragadozókhoz hasonló orrokat vagy azokat a réveteg, kóválygó tekinteteket, a nyáladzó szájakat, a lúdtalpakat, vagy meghallom az orrhangú nyüszítésüket, rögtön elönt a düh és a gyűlölet”.

Később Madden már megoldást is javasolt az ügyben: „A zsidókat mezítláb Texas egy távoli szegletébe kellene küldeni és elektromos szögesdróttal körbezárni”.

Michael Lukens, a névváltoztatást intéző bizottság elnöke elmondta, hogy a kérelem beérkezése után öt hónapon keresztül vizsgálódtak. Ez idő alatt átolvasták Madden személyes iratait, köztük annak az 53 doboznak a tartalmát, melyeket 1980-ban adományozott a könyvtárnak. „Az egyetem vezetősége arra volt kíváncsi, hogy esetleg változtak-e Madden nézetei az élete során, szembenézett-e egykori elképzeléseivel, mutatott-e megbánást idősebb korában a húszas-harmincas években vallott elvei miatt. A vizsgálat során azonban semmi erre mutató jelet nem találtuk” – mondta Lukens.

Madden zsidóellenességére tavaly novemberben derült fény, amikor Bradley Hart professzor, az egyetem oktatója beszámolt erről egy előadása során. Madden írásai akkor akadtak a kezébe, amikor a 2018-ban megjelent „Hitler amerikai barátai” című könyvéhez gyűjtött anyagot. Amikor a professzor értesült a egyetem döntéséről, örömének adott hangot:

„Nagy nap ez Fresno megye számára. Ma kijavítottunk egy történelmi hibát”

– mondta.

Madden nevét nemcsak a könyvtárról távolítják el, hanem az egyetem weboldaláról, reklámanyagairól és hivatalos iratairól is. Az eljárás hosszadalmas és költséges, de az intézmény vállalta, hogy végigviszi az ügyet.

Jill Fields történelem professzor, az egyetem 2012-ben alapított Zsidó Tudományok Tanszékének vezetője elmondta, hogy nagyra értékeli az intézmény gyors reagálását és arra biztatta a vezetőséget, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy Madden örökségének ne maradjon nyoma a campusban.

„Még ennél is többet lehet tenni. A név eltávolítása mellett gondoskodni kell arról, hogy a hallgatók és a tágabb közösség is megfelelő információhoz jusson az antiszemitizmus és a rasszizmus velünk élő formáiról”

– mondta Field.

Fotó: wikipédia