Náci kollaboráns nevét viselte mostanáig egy hegy, egy patak és egy gleccser Kanadában. A Brit Columbia tartomány területén található földrajzi helyek elnevezésével Henri Philippe Pétain marsallnak állítottak emléket – írja az Arutz7.

A kanadaiak védelmében meg kell említeni, hogy a hegy, a patak és a gleccser az első világháború után kapta meg Pétain nevét, aki nagy dicsőséget szerzett a verduni csatában és nemzeti hősnek tekintették Franciaországban, illetve a jelentős francia népességgel bíró Kanadában is. Később, a nácikkal kollaboráló Vichy-kormány teljhatalmú vezetőjeként már más elbírálás alá esett. A marsallt a szövetségesek győzelme után bíróság elé állították és megállapították részleges felelősségét a francia zsidók holokausztjában. Halálra ítélték, ám az ítéletet végül életfogytiglani szabadságvesztésre módosították. Pétain fogságban halt meg 1951-ben, 95 éves korában.

Nem állítana szobrot Macron a kollaboráns Pétain marsallnak

A francia elnök nagy botrányt kavart azzal, hogy első világháborús tettei miatt „nagyszerű katonának” nevezte a Vichy-kormányzat antiszemita vezetőjét. „Legitim” volna Philippe Pétain számára emlékművet emelni – jelentette ki szerdán Emmanuel Macron arról a személyről, aki az első világháború során csatát nyert Verdunnél, de a második világháború alatt együttműködött a nácikkal. A köztársasági elnököt másnap … Olvass tovább

A közelmúltban a B’nai Brith szervezet kérvényezte a Brit Columbia-i Földrajzi Nevek Irodájában, hogy találjanak új nevet az érintett tájegységnek. A kezdeményezéshez több szervezet és területi önkormányzat is csatlakozott, többek között a Kanadai Hegyi Túravezetők Szövetsége és az Avalanche Canada is.

A kérésnek június 30-án helyt adtak, így Pétain marsall neve hamarosan eltűnik a kanadai térképekről.

„A Pétain-hegy 1916-ban kapta meg hivatalosan a nevét, hogy a francia tábornok, az első világháború hőse, a verduni védelem megszervezője, Henri Phillipe Pétain előtt tisztelegjen. A patak és a gleccser azután a hegyhez való közelsége miatt kapta ezt a nevet. A második világháború alatt Pétain a náci Németországgal szövetséges Vichy-kormány élére állt, mely számos antiszemita és rasszista intézkedést vezetett be. A jövőben ez a név nem szerepel a tartományi térképeken és máshol sem jelenik meg hivatalos földrajzi névként Brit Columbiában” – áll a döntés indoklásában.

Kanada megvonta a 94 éves náci bűnös állampolgárságát

25 évig tartott a folyamat. Közel negyed évszázad tel el azóta, Hogy Helmut Oberlander – az utolsó olyan kanadai, akit a náci hadsereg tagjaként elkövetett háborús bűnök gyanúsítanak –  először értesítést kapott: tettei miatt megfosztják kanadai állampolgárságától. Úgy tűnik, a szövetségi bíróság pontot tesz a hosszadalmas jogi eljárás végére, és a 94 éves férfit hamarosan … Olvass tovább

A névváltoztatást kezdeményező B’nai Brith kanadai irodája a következő közleményt adta ki: „Nagy örömünkre szolgál, hogy a megfelelő intézkedést hozták meg ebben az ügyben, mely jól példázza szervezetünk fáradhatatlan erőfeszítéseit az emberi jogok védelmében. Kanadában nincs helye a náci kollaboránsoknak. Pétain egy olyan kollaboráns kormányt vezetett, amelynek uralma alatt 76 ezer zsidót deportáltak náci koncentrációs táborokba. Pétain vezetése alatt Franciaország rasszista, idegengyűlölő náci bábállammá változott. Brit Columbia semmit sem profitál abból, ha földrajzi nevek segítségével tartja fent Pétain visszataszító emlékét, ezért nagyszerű döntés volt az összes, Pétain nevét viselő földrajzi név megváltoztatása.”

Fotó: Trevor McKinnon on Unsplash