25 évig tartott a folyamat.

Közel negyed évszázad tel el azóta, Hogy Helmut Oberlander – az utolsó olyan kanadai, akit a náci hadsereg tagjaként elkövetett háborús bűnök gyanúsítanak –  először értesítést kapott: tettei miatt megfosztják kanadai állampolgárságától. Úgy tűnik, a szövetségi bíróság pontot tesz a hosszadalmas jogi eljárás végére, és a 94 éves férfit hamarosan Németországba toloncolják, ahol újabb bírósági eljárás vár rá.

A legutóbb 2017 júniusában születetett döntés Oberlander állampolgárságának visszavonásáról. Az üzletemberként dolgozó férfi ügyvédei korábban mindig sikerrel állították le a kitoloncolással járó folyamatot.

A Simon Wiesenthal Központ adatai szerint a férfi a ma élő egyik legnagyobb náci háborús bűnös, és régóta szorgalmazza kiutasítását Kanadából.

Helmut Oberlander Ukrajnában született, a helyi német nemzeti kisebbség tagjaként, és 1954-ben érkezett Kanadába feleségével. Az állampolgárságot 1960-ban kapták meg. A férfi azt állítja, hogy még csak 17 éves volt, amikor arra kényszerítették, hogy a 10a jelű Einsatzkommando kötelékébe lépjen. Vallomása szerint a zsidók tömeges kivégzését végző egységben csupán tolmácsként működött, ténykedése során orosz rádióadásokat fordított németre, illetve segítette a kommunikációt a helyi lakossággal. A különböző Einsatzkommandók összesen 2 millió ember haláláért felelősek. Oberlander egysége mintegy 100 000 – elsősorban zsidó – áldozatot ölt meg.

Először 1995-ben döntött úgy egy kanadai bíróság, hogy meg kell szüntetni a férfi állampolgárságát. Ügyvédei azzal védekeztek, hogy nem bizonyítható, hogy aktívan részt vett volna a gyilkosságokban. A bíróság azonban elégségesnek találta azt a tényt is, hogy Kanadába települése előtt eltitkolta háborús tevékenységét a bevándorlási bizottság elől.

„Ha akkor őszintét felelt volna a bevándorlási hivatalnok kérdéseire, és elmondja, hogy tolmács volt egy Einsatzkommando tagjaként, biztonsági okokra hivatkozva azonnal elutasították volna a kérelmét.

„Ügyfelem rendkívül csalódott. Szeretné tisztára mosni a nevét, a reputációját és a családját. Sajnálatos módon, erre minden bizonnyal még várnia kell. Fellebbezünk az ítélet ellen.” – mondta Ronald Poulton ügyvéd a bírósági ítélet kihirdetése után.

Legutóbb az Egyesült Államokból utasítottak ki náci háborús bűnöst. A 95 éves Jakiw Palijt New York-i otthonából toloncolták Németországba. Palij a trwaniki koncentrációs táborban látott el fegyveres szolgálatot. Letelepedési kérelme elbírálásakor azt hazudta, hogy a háború alatt mezőgazdasági munkát végzett.

zsido.com

Forrás: btnews

 

 

 

Megszakítás