Jakiw Palij menekültként és hamis fedősztorival érkezett Amerikába. 25 éves procedúra után Donald Trump közbenjárásával végre sikerült kitoloncolni az országból.

Szinte hihetetlen annak a német férfinak a története, aki 1949 óta élhetett nyugalomban az Amerikai Egyesült Államok területén, annak ellenére, hogy a holokauszt idején köztudottan aktívan szolgált a trawniki koncentrációs táborban. Jakiw Palij-t kedden szállították Németországba New York-i otthonából, ahol eddig lényegében számonkérés nélkül lakhatott feleségével – derül ki a The Times of Israel írásából.

A 95 éves férfi fegyveres őrként végzett feladatokat az egykori lengyel koncentrációs táborban, ám mostanáig szinte semmit nem kezdtek vele a hatóságok. A második világháborút követően telepedett le a tengerentúlon, ahol később állampolgárságot is kapott. Kérelme benyújtásakor azt állította, hogy a háború idején a mezőgazdaságban dolgozott.

Valódi kilétére a hatóságok harminc évvel ezelőtt jöttek rá, mikor egy náci névsorban rátaláltak és egy korábbi tiszttársa elárulta, a férfi „valahol Amerikában él”. 1993-ban beismerte, hogy hazudott korábban. „Sosem kaptam volna vízumot, ha elmondom az igazságot. Mindenki hazudott” – vallotta akkor a férfi.

Végül 2004-ben visszavonták állampolgárságát „zsidó civilek ellen elkövetett bűncselekmények” miatt.  Az azóta tartó eljárás során beismerte, hogy a táborban tevékenykedett, de azt tagadta, hogy részt vett volna a háborús bűnök elkövetésében.

Az elrendelt kitoloncolás meghiúsulásának fő oka mostanáig az volt, hogy több európai ország – köztük Németország, Ukrajna és Lengyelország is – megtagadta a befogadását. Tavaly szeptemberben végül mind a 29 New York-i kongresszusi képviselő nyilatkozatban követelte a férfi kitoloncolását. Valamint Richard Grenell, az idei év elején kinevezett német nagykövet is kiemelt prioritást szánt az ügynek.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben intenzív tárgyalási folyamatok zajlottak annak érdekében, hogy kedd reggel Németországba szállíthassák Palijt. A kiadott nyilatkozat alapján Donald Trump amerikai elnök személyesen is közbenjárt a háborús bűnös kiadásáért.

Németországban nem adtak tájékoztatást arról, hogy mi lesz a férfi sorsa. Ügyészek korábban azt mondták, nem biztosak benne, hogy elég bizonyítékot fognak találni Palij ellen ahhoz, hogy elítéljék.

zsido.com