A hónap elején Törökországban és Szíriában bekövetkezett pusztító földrengéssorozat romba döntött városokat, több mint ötvenezer halottat, valamint legalább 1,5 millió otthonát vesztett embert hagyott maga után. Komoly pusztítást végzett az épített kulturális örökségben is – írja az European Jewish Heritage.

A halálos áldozatok között van az antakyai zsidó közösség vezetője és felesége, Saul és Fortuna Cenudioglu is. Az apró közösség többi, mintegy tucatnyi tagját evakuálták Isztambulba. Az érintett térségben található zsidó épületek azonban úgy tűnik, hogy nagyrészt megmenekültek a teljes pusztulástól – írja a műemlékvédelmi lap.

 

Holtan találták Antakya zsidó közösségének vezetőjét és feleségét

Antakya zsidó közösségének vezetőjét csütörtökön holtan találták meg feleségével együtt.

 

Mendy Chitrik rabbi, az Iszlám Államok Rabbijainak Szövetsége isztambuli elnöke nem sokkal a rengések után ellátogatott a régióba, és február 11-én azt tweetelte, hogy míg Antakya és Kilis zsinagógaépületei kárt szenvedtek, addig a felújított gaziantepi zsinagóa „úgy tűnik, jó állapotban van”, majd ezt később is megerősítette.

Antakya az egyetlen a városok közül, ahol aktív, bár kis zsidó közösség volt és amelyik vallási célokra használta a zsinagógát.

A rabbi arról számolt be, hogy a zsinagóga tóratekercseit megmentették és Isztambulba szállították megőrzésre.

A kiliszi zsinagógát, amely elhagyatottá vált amikor az utolsó zsidó lakosok az 1950-es években elköltöztek a városból, 2019-ben állította helyre a török kormány.

 

Jews celebrate ‘Festival of Lights’ in Turkey’s Kilis after 60 years

Hanukkah Festival is marked in Kilis Synagogue, Turkey, for the first time in 60 years of its restoration. The festival, also known as the „Festival of Lights”, lasts eight days and commemorates the liberation of the Jews during the Babylonian era. Subscribe to our channel for all our latest in-depth, on the ground reporting from around the world.

 

 

Megszakítás