“Égi küldetést teljesítettem”- mondta az egyetemen szolgáló lubavicsi küldött.

A dél-afrikai Fokvárosi Egyetemen tűz ütött ki a múlt héten. A közeli Tábla-hegyen kitört bozóttűz terjedt át az intézmény épületeire, köztük a zsidó tudományok tanszékének és a Chábád Samson Diákközpontjának helyet adó épületre is. A campus jelentős része hamar lángba borult. A tűzoltóság azonnal elrendelte a terület kiürítését, a rendőrség pedig lezárta az oda vezető utakat.

A híreket hallva Nissen Goldman rabbi, aki feleségével együtt igazgatja a diákközpontot, azonnal akcióba lendült, mert nem akarta, hogy egy Tóratekercs és több pár tfilin a lángok martalékává váljon.

“Borzasztóan forró nap volt. A városban ilyenkor gyakoriak a bozóttüzek, ezért eleinte nem aggódtam túlságosan. De idővel egyre aggasztóbb híreket hallottunk és több barátom osztott meg képet a lángokban álló házáról” – emlékezett vissza a Goldman rabbi, aki, amikor hírt kapott az egyetemen terjedő tűzről, rögtön útnak indult.

A rabbi a zsidó biztonsági szolgálat egyik tagjához fordult, aki egy mentőautót vezetve át tudta vinni a rabbit az útzárakon. A zsidó tudományok tanszékéhez közeledve látták, hogy a környező épületek lángokban állnak. A rabbi nem tétlenkedett, berohant a tanszékre és kihozta az ott őrzött Tórát és azokat a tfilineket, melyeket az ott tanuló hallgatók hagytak hátra, amikor megkezdődött az evakuálás.

“Égi küldetést teljesítettem. Visszatekintve már látom, hogy mekkora veszélyben voltam, de azt éreztem, hogy nincs más megoldás. Meg kellett tennem minden tőlem telhetőt. A Talmud (Pszáchim 8/a) tanítása járt a fejemben: “A micvát teljesítő küldötteket nem éri bántódás” – mondta Goldman rabbi.

A tűz megfékezése után a rabbi körbejárt a campuson és zsoltáros könyveket osztogatott a hallgatóknak és a dolgozóknak is, és arra kért mindenkit, hogy imádkozzanak a tűz károsultjaiért. A tűzben az egyetemi kollégium egy része is megsemmisült. A fedél nélkül maradt zsidó diákok lakhatásának megszervezését a fokvárosi hitközség vállalta magára.

zsido.com

Forrás: Arutz7