Nyomasztónál nyomasztóbb hírek érkeznek Izraelből. Több mint 900 embert meggyilkoltak, több mint százat elraboltak arab terroristák. Ezrek sebesültek meg, sokuk állapota súlyos. Elképzelhető, hogy hős katonáinknak a következő napokban be kell hatolniuk Gázába, hogy megmentsék elrabolt testvéreinket és legyőzzék a vérszomjas terroristákat.

Egy ilyen helyzetben mindenki azt kérdezi: mit tehetek én? Mit tehetek Izraelért, a katonákért, a sebesültekért, az elraboltakért és a Szentföldön élő zsidó testvéreimért? A válasz pedig az: nagyon is sok mindent tehetünk, akármilyen messze is vagyunk.

A Tóra azt tanítja – és történelmünk számtalan alkalommal megmutatta -, hogy fizikai védelmünk és spirituális cselekedeteink szorosan összekapcsolódnak. Amikor az izraeli hadsereg katonáiért imádkozunk, spirituális pajzsot képezünk, mely védelmet és segítséget nyújt nehéz és veszedelmes időkben.

Az alábbiakban az áldott emlékű Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi javaslatait gyűjtöttük össze a chabad.org írása alapján, melyeket veszély idején mindannyian megtehetünk Izrael és a zsidó nép egésze védelmére.

1  Tfilinrakás – a „kézitusa”

Menachem Mendel Schneerson rabbi, a lubavicsi Rebbe az 1967-es háború előtt hirdette meg tfilinkampányát, hogy „kézitusában” győzzék le az ellenséget.

A tfilint, a bőrből készült imaszíjakat minden hétköznap fel kell vennie a 13. évüket betöltött  zsidó férfiaknak. Ön rakott ma már tfilint? Ha még nem tette, látogasson el egy zsinagógába vagy a Károly körút 20. alatt található Keren Or központba, kollégáink örömmel segítenek!

A tfilinről és annak fontosságáról számos helyen írtunk. Például itt és itt. Kattintson és olvasson tovább!

2. Szombati gyertyagyújtás: a fény erejével

Ennek a hetente egyszer megtett micvának az ereje egész hétre kihat! A szombati és ünnepi gyertyák fénye a békét terjeszti a világban. Gyújtson gyertyát minden pénteken naplemente előtt és biztasson erre másokat is. Itt olvashat a szombati gyertyagyújtásról! Ha pedig még többet szeretne megtudni, kattintson ide vagy ide.

3, Mezuzá: a spirituális biztonsági rendszer

A mezuzá a zsidó otthon őrzője. A lakásunk ajtajaira rögzített tok, benne a szent szöveget tartalmazó pergamentekerccsel generációról generációra védi otthonainkat.

Ha mostanában nem tette meg, itt az ideje, hogy ellenőriztesse a mezuzáit hozzáértő szóferrel (tóramásolóval). Ha pedig nincs minden ajtaján „spirituális biztonsági őr”, akkor pótolja a hiányt! Családtagjait, barátait is biztassa erre!

 

Kérdése van a mezuzáról? Talán már meg is válaszoltuk!

  1. Ima: a kimondott szó ereje

Az ima segítségével a mennyek kapujához érhetünk és az Örökkévaló segítségét kérhetjük a dolgok jobbra fordulásáért.

Imádkozzon Izrael védelméért. Olvasson zsoltárokat – a 20. zsoltár különösen alkalmas ilyen helyzetben. Ima közben gondoljon a katonákra, a sebesültekre és az egész zsidó népre. A zsidó nevüket és édesanyjuk zsidó nevét említve imádkozzon a sebesültekért.

A Zsoltárok könyvét itt találja! (magyarul)

5. Adakozás: támogatás anyagi eszközökkel

Az adakozás, a cedáká a zsidóság egyik legfontosabb micvája. Számos szervezet gyűjt pénzt a terrorizmus áldozatainak segítésére vagy az izraeli fegyveres erőknek, akik védik a zsidó népet, érdemes érdeklődni.

6. Táplálja hitét

A zsidó népet évezredek óta az Örökkévalóba vetett hit tartja fenn. Hisszük, hogy Isten velünk van és megvéd minket. Érdemes erről a barátokkal, munkatársakkal is beszélni. Hívja fel Izraelben élő rokonait, ismerőseit és mondja el nekik, hogy az ő érdemükben tesz meg bizonyos micvákat. Biztosítsa őket arról, hogy Isten segítségével legyőzik a nehézségeket.

7. Vegyen egy betűt egy Tórában

A Tóra egyesíti a zsidó népet. Ha az ember betűt vásárol egy most íródó tekercsben, azzal legalább részben teljesíti a tóratekercs írásának tórai parancsolatát, emellett a világ összes zsidó emberéhez is kapcsolódik.

Betűt mindenki vehet saját maga vagy mások számára: családtagoknak, ismerősöknek egyaránt. Vegyen magának egy betűt és ösztönözzön erre másokat is. Gyerekeknek a gyermekek Tórájába vásárolhatnak betűt szimbolikus összegért, egydolláros áron, ehhez töltse ki ezt a kérdőívet. Bár és bát micva kor fölötti gyerekek és felnőttek számára ide kattintva vehetnek betűt.

A gyermekek Tórájáról korábban itt írtunk.

És végül: Adja tovább!

Egy cselekedet is nagy hatással lehet másokra és a világra, hát még sok. Küldje tovább ezt az információt, hogy minél többen csatlakozzanak a spirituális „védelmi erőkhöz”.

Csatlakozzon és tegyünk együtt Izrael biztonságáért!

 

Megszakítás