A washingtoni Nemzeti Levéltár kiállításán 2014. január 5-ig tekinthetőek meg azok a felbecsülhetetlen értékű iratok, melyekre amerikai katonák bukkantak Szádám Husszein hírszerző szolgálatának elárasztott pincéjében. A kiállítás bemutatja az iraki zsidó közösséggel kapcsolatos történelmi leletek felfedezésének drámai történetét és a megőrzésükért jelenleg is folyó munkát. A kiállításon először tekinthető meg a leletből kiemelt 24 tárgy és a rekonstruálásukat bemutató lenyűgöző videó látható. 

2003. május 6-án, néhány nappal azután, hogy a koalíciós erők átvették a hatalmat Bagdadban, egy biológiai, kémiai és nukleáris fegyverekre szakosodott, 16 amerikai katonából álló Alpha csoport  behatolt Száddám Husszein hírszerző szolgálatának elárasztott épületébe. A pincében, 4 lábnyi víz alatt több ezer könyvet találtak, amelyek az iraki zsidó közösséghez tartoztak – olyan anyagokat, amelyeket bagdadi zsinagógákból és zsidó szervezetektől koboztak el.

A felszínre hozott, vízzel átitatott könyvek hamar penészedni kezdtek, így a katonai vezetés a Nemzeti Levéltár konzerváló szakértőinek segítségét kérte. Hamarosan a levéltár két szakértője, Doris Hamburg és Mary Lynn Ritzenhaler Bagdadba utazott, felmérték a károkat és megőrzéssel kapcsolatos feladatokat.

Mivel erre a helyszínen nem volt semmilyen eszköz, ezért az iraki vezetés beleegyezésével az Egyesült Államokba szállították az anyagot, ahol megkezdődött a digitalizálásuk és restaurálásuk.
A lelet több, mint 2700 zsidó könyvet és több tízezer héber, arab, judeo-arab és angol nyelvű dokumentumot tartalmaz 1540-től az 1970-es évekig.

Az anyagot ezen az internetes oldalon lehet megtekinteni: 

A 2500 éves múltra visszatekintő iraki zsidóság mára szinte teljesen eltűnt. A most bemutatott anyagok betekintést adnak ebbe az egykor virágzó közösségbe.

forrás: timesofisrael.com
 

 

Megszakítás