„Mit akarsz inkább, elsőszülött fiadat, vagy azt az öt ezüstöt, amit köteles vagy nekem adni, elsőszülött fiad kiváltása fejében?” hagyományosan ezzel a mondattal kezdődik az a ceremónia, amelynek során a zsidó anyák elsőszülöttjét azt, aki „méhüket megnyitotta”, megváltják a kohanitától.

Különleges ünnepségre készültek vasárnap Óbudán. Korábban beszámoltunk Friedman Lea kisfiának születéséről. Most, egy hónappal a szülés után, eljött az idő, hogy kiváltsák az elsőszülöttet. Az elsőszülöttek kiváltása, a pidjon tórai parancsolat, melynek forrását Mózes negyedik könyvében találhatjuk: „…az ember elsőszülöttjét meg kell váltanod… egy hónapos korukban váltsd meg… öt ezüst sékelre… a szent sékel szerint…” (4Mózes 18:15–16.) Eredetileg az elsőszülött fiúgyermekek Isten szolgálatára voltak kiválasztva, és ez a kiválasztás megpecsételődött Egyiptomban, amikor a zsidó családok elsőszülöttjeit nem érte a tizedik csapás. Az elsőszülött zsidóktól azonban a szolgálatot átvették a kohaniták, így tőlük kell megváltani az Örökkévalónak szentelt elsőszülöttet. A kiváltás azokra a természetes úton született fiúkra vonatkozik, akik édesanyjuknak az első gyermekei, és akiknek születését nem előzte meg egy életképes magzat elvetélése.

Az ünnepség azonban váratlan fordulatot vett, amikor kiderült, hogy két további gyermek is van az Alef Kids programján, akiknek szülei elmulasztották korábban az elsőszülött kiváltását. Így, kicsit megkésve, de a Klein és a Megyeri család elsőszülöttje is megváltatott a hagyományoknak megfelelően: „A fiamat akarom, ezt az elsőszülött fiamat. Íme, itt van az öt ezüst, amit köteles vagyok neked adni fiam kiváltása fejében!” Gratulálunk mindhárom családnak! És külön köszönet Kovács Tamásnak, az óbudai közösség gabe-jénak, aki a kohanita feladatait látta el.
 

Megszakítás