Miután a Gáza-övezetből indított gyújtó léggömbök a környékbeli mezőgazdasági területek nagy részét lángokba borították, az izraeli földművesek sörfőzéssel próbálják enyhíteni a kárt.

A Gáza-övezet határához közel terül el Izrael egyik jelentős mezőgazdasági vidéke. Innen származik a zsidó állam búzatermésének túlnyomó többsége, évi mintegy 175 000 tonna. A kemény munkával termővé varázsolt Nyugat-Negev kibucai és mosávjai idén hatalmas károkat szenvedtek, miközben hónapokon keresztül tehetetlenül nézték, ahogy a palesztin gyújtogatás következtében a beérő termés elhamvad. Az elsősorban mezőgazdasági termelésből élő kistelepülések összesen 45 km2 földet művelnek meg. Idén hét km2 teljesen a lángok martalékává lett. Ami megmaradt, azt most folyékony kenyérré változtatják az Alexander sörfőzde segítségével.

„Minden földműves a betakarítási idényt várja. Egyszer az évben láthatjuk, hogy mennyit ért az idei munkánk. Ezért nincs is nagyobb tragédia annál, mint amikor a termés a szemünk előtt pusztul el pillanatok alatt” – mondta Reuvén Nir, a Gáza-övezet mellett fekvő Mefálszim és Kfár Ázá kibucok mezőgazdasági igazgatója. „Csak a földművelők képesek igazán átérezni azt a fájdalmat, amit az égő termés látványa okoz. A hatalmas pusztulást látva a könnyeimmel küzdöttem. Mindenki meggyászolta az odalett termést.” – idézi fel a gyújtó léggömbök okozta tüzeket Dani Ráchámim, Náchál Oz kibuc egyik tagja.

A megmaradt gabonatermésből ebben az évben sört főznek. Ehhez a Netánjá közelében, a Hefer-völgyben működő Alexander sörfőzde ajánlott partnerséget. A mindössze tíz éve működő üzem magas minőségű, szűretlen söröket gyárt, termékeik többször nyertek európai és nemzetközi díjakat. Az Alexander sörfőzde most egy új típusú sört fejlesztett, melyhez kizárólag a helyben termett gabonát használják fel alapanyagul.

 „Nem maradhattam közömbös az égő mezők látványát figyelve. A szívem szakadt meg a földművesekért. A Gázai Határövezet (Otef Ázá) néven piacra került sör különleges izraeli termék lett, melyben jól megmutatkozik a barátaink által termelt gabona magas minősége” – mondta Ori Szági, a sörfőzde alapítója. A sört 12 db, 330 ml-es üveget tartalmazó rekeszekben lehet megrendelni Izraelben, rekeszenként 170 sékelért (12 700 Ft). A nyereség teljes egészében a Gáza-övezet környékének termelőit illeti.

A kis sörfőzdének nem ez az első különleges söre: a nyáron beszámoltunk arról, hogy Izrael Állam fennállásának hetvenéves évfordulójára – egy német sörfőzdével karöltve – 70 elnevezésű sörrel rukkoltak elő.

zsido.com

Forrás: Ynet

 

Megszakítás