Az italnak a 70 nevet adták, Izrael fennállását ünnepelve.

Izrael fennállásának hetvenéves évfordulója alkalmából az izraeli Emek Hefer-ben működő Alexander és a bajorországi Faust sörfőzde fogott össze egy új sörtípus kifejlesztésére. A 70 elnevezésű sör a német-izraeli kapcsolatokat ünnepli: „A németek és az izraeliek közötti barátság közismert, nem nagy újdonság. Szeretnék előrefelé tekinteni, és azt hinni, hogy ha a Közel-Keleten az emberek egy kicsivel több sört innának, hamarabb alakulna ki a barátság ebben a térségben”- mondta Ori Szági izraeli sörfőző mester.

A tel-avivi német nagykövetségen hónapokon keresztül tervezgették, hogyan ünnepelhetnék meg méltóképpen Izrael Állam fennállásának hetvenedik évfordulóját. Clemens von Goetze, leköszönő német nagykövet úgy vélte: „A puszta ajándékátadás nem elegendő. Közösen kell csinálnunk dolgokat. Ez a sör igen jó példája annak, hogy milyen erősek lehetünk, ha együtt dolgozunk, ha nemcsak együttműködünk, hanem erőinket is egyesítjük…”. A nagykövet még ezen az örömteli ünnepségen, melyen a jelenlevő diplomaták és más tisztségviselők csapolva kapták a 70-t, sem feledkezett meg a holokausztról: „Nincs még két olyan ország, akiket egy ilyen katasztrófa, mint a soá választ szét és köt össze. És amit mi kifejlesztettünk a két nemzet között a diplomáciai kapcsolatok elmúlt 53 évében, illetve a soá óta eltelt 70 évben, az figyelemre méltó, történelmi csoda.”

Munkában a sörfőző mesterek

Június végén az Emek Hefer-i Alexander sörfőzde tulajdonosa, Ori Szági vendégül látta kollégáját, a Cornelius Faustot a német Faust sörfőzdéből. Utóbbi a bajorországi Miltenbergben üzemel. A találkozó célja az volt, hogy különleges világos sört fejlesszenek ki a zsidó állam tiszteletére.  A 70 egy olyan sör, mely arra ösztönöz, hogy „ünnepeljük a jó kapcsolatokat, a boldogságot és a barátságot”- mondta Faust. „Élvezzük itt és most. Kommunikáljunk, beszélgessünk egymással a sör segítségével és azzal a lelkesedéssel, melyet a főzése közben éreztünk.”

Sörkóstoló a német nagyköveti rezidencián

zsido.com

Forrás: TOI

Megszakítás