Megszűnt a Sorsok Házáról szóló kommunikáció a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, amióta Lázár János maga mellé vette főtanácsadónak Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz korábbi ügyvezető igazgatóját – nyilatkozta Schmidt Mária, a projekt megvalósításával megbízott Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója kedden a Lánchíd Rádió Reggeli Hírhajrá című műsorában.

Schmidt Mária a rádióműsorban azt mondta: miközben Lázár János személyes döntése volt a projekt elindítása, a szóbeli megállapodások ellenére nem kötötte meg a szükséges szerződéseket a megvalósítással megbízott közalapítvánnyal, és az anyagi forrásokat sem utalta át a Miniszterelnökség.

A vita előzményéhez tartozik, hogy a hétfői Népszabadság összeállítást készített a tervezett kiállítás koncepciójának megítéléséről. A lapnak zsidó egyházi vezetők és történészek erőteljesen bírálták az anyag szakmai színvonalát. Erre reagálva, Schmidt Mária közleményt jelentett meg az intézmény Facebook-oldalán, amelyben azzal azzal vádolta Lázár Jánost, hogy „talán barátja és újdonsült tanácsadója, a vaskos pártállami múlttal bíró Zoltai Gusztáv sugalmazására, szánt szándékkal akadályozza a Sorsok Háza megnyitását, rúg fel írásbeli és szóbeli megállapodásokat, megy szembe a kormány határozatával.”

Közleményében Schmidt azt állította, hogy a Miniszterelnökség egy 2013 őszén készített, kezdeti fázisban lévő munkaanyagot küldött ki társadalmi egyeztetésre, „szándékosan úgy beállítva, mintha nem egy kivonatos szinopszisról lenne szó, hanem a végső koncepcióról.”

Válaszul a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy a Miniszterelnökség nem akadályozza a Sorsok Háza megnyitását. Latorcai Csaba leszögezte, hogy az emlékhely csak a zsidó közösség és a történész szakma egyetértésével jöhet létre, ezért juttatta el nekik a Miniszterelnökség észrevételezésre az előzetes szakmai és kiállítási koncepciót.

A rádióműsorban Schmidt Mária azt mondta a koncepciót érintő bírálatokról: nincs olyan kiállítás a világon, amelynek elképzelésével mindenki egyetért. Ezért a kiállítás kurátorát nem kényszeríthetik arra, hogy szerezze meg elképzeléséhez a teljes szakmai és társadalmi egyetértést, mert akkor semmi nem valósulna meg.

Szerinte konkrét kérdésben nincs vita a Miniszterelnökség, a közalapítvány és a zsidó szervezetek között. „Utóbbiak az egész koncepcióval nem értenek egyet. Ugyanis a közalapítvány elképzelése az, hogy az egész magyar társadalommal kívánja megismertetni a történteket, ám a zsidó szervezetek valami másra kíváncsiak” – jelentette ki Schmidt Mária.

(MTI/zsido.com)

 Kép forrás:

Sorsok Háza – Európai Oktatási Központ

 

Megszakítás