Ez a Tóra legrövidebb hetiszakasza, mindössze harminc mondatból áll. Sokszor, amennyiben nem szökőév van, együtt olvassák fel a megelőző, Nicávim hetiszakasszal.

A szakasz ezekkel a szavakkal indul:

Mózes ment és elmondta ezeket a szavakat egész Izraelnek. És mondta nekik: Százhúsz éves vagyok én ma, nem bírok többé kivonulni, meg bevonulni; az Örökkévaló pedig azt mondta nekem, nem fogsz átvonulni ezen a Jordánon. Az Örökkévaló, a te Istened, ő vonul át előtted, ő fogja elpusztítani ezeket a népeket előled, hogy elfoglaljad azokat; Jehosua, ő vonul át előtted, amint szólt az Örökkévaló. (M.V. 31:1-3)

Mózes, aki negyven éven át vezette a zsidó népet a pusztában, elérkezik élete utolsó napjához. Rengeteg megpróbáltatással és fáradsággal teli élet áll mögötte, 120 év, melyek során a lehető legnagyobb magasságokra jutott, ám mégse kapott lehetőséget az Örökkévalótól arra, hogy beléphessen Izrael Földjére. A kivonulás nemzedékének tagjai – mindössze néhány kivétellel – a sivatagi vándorlás során haltak meg, az Ígéret Földjére már egy új, szabad generáció érkezett. Mózes átadja a vezetőséget utódjának, aki nem más, mint Jehosua bin Nun, akit még az Izraelbe küldött kémek történetéből ismerünk. Ő, valamint Kálev ben Jefune voltak azok, akik nem csúnyán és félelmet keltően beszéltek az Országról, melybe bevonulni készültek, így ők mentesültek a kivonulás nemzedékének büntetése alól, és lehetőséget kaptak arra, hogy bevonuljanak Izrael Földjére.

Mózes ezek után tekercsre írja a Tórát, és két parancsolat is elhangzik a szakaszban. Az egyik a hákél, a hétévente való összegyűlés és a Tóra felolvasásának parancsolata, a másik pedig az, hogy minden embernek kell írni magának egy saját tóratekercset. Joel és Saul ezekről a parancsolatokról is részletesen mesél.

Ez a szombat a sábát suvá, vagy sábát tesuvá, a visszatérés, vagy megtérés szombatja. Így nevezzük a ros hásáná és jom kipur közé eső szombatot, a zsidó év egyik legjelentősebb szombatját. Közeledik az ítélet napja, jom kipur, az elul hónapban megkezdett és ros hásánákor mélyen átélt bűnbánat és megtérés még inkább jelentőségteljessé válik.

Ktivá vechátimá tová, jó beíratást és jó bepecsételést kívánunk minden olvasónknak!

A Vájelech hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg:

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Vájelech (M.V. 31:1-30)

Háftárá: Hosea 14:2-10, Michá 7:18-20

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 18:00

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 17:41

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

A szombat kimenetele Budapesten: 19:02

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 18:57

zsido.com