Arámi és görög nyelvű feliratok olvashatóak azokon a sírköveken, melyekre nemrég a galileai régióban találtak izraeli kutatók.

Ahogy arról korábbi írásunkban beszámoltunk, nagy régészeti felfedezések történtek az észak-izraeli Galilea területén a közelmúltban. Az ásatások során 1700 éves sírkövekre találtak, melyek közül többet rabbik számára készíthettek. A héberül írt epitáfiumok tartalmazzák a salom szót, valamint a görög szövegekben szerepel a Jose név, ami gyakori névnek számított akkoriban a zsidóság köreiben – írta a Ynetnews.

Az eltemetett sírkövekre az alsó-galileai Ciporiban található zsidó temetőben bukkantak helyi lakosok segítségével. A kutatást a galileai Kinneret Institute és az Israel Antiquities Authority vezetésével végezték el a történészek.

„Az egyik nagy meglepetése az újonnan felfedezett feliratoknak az, hogy az egyik elhunytat ‘tibériasi’ elnevezéssel illeti” – mondta Dr. Motti Aviam, a Kinneret munkatársa. „Ez a második példa arra, hogy egy Tibériasból származó embert Cipori temetőjében helyeztek el. A Galileában élő zsidók feltételezhetően Júda hercegének városban végzett tevékenysége miatt választották temetkezési helyükként Ciporit”. Júda herceg – más nevén Jehudá Há-Nászi – a római megszállás idején élt Ciporiban és ő volt az, aki az azt megelőző 200 év rabbinikus rendelkezéseit egyetlen dokumentummá sűrítette, a Misnát összeállította.

sirkovek_2

Cipori elsőként vált a galileai régió központjává, majd a hasmoneusok idejében Tibérias városa vette át szerepét. A feltárt történészeti leletek alapján nyüzsgő hétköznapokat éltek a helyi zsidóság tagjai a városban, ahol eddig több mikvét és tizenhét epitáfiumot tártak fel – főként arámi nyelvűeket.

„A sírkövek jelentősége abban áll, hogy tükrözik az 1700 évvel ezelőtt Ciporiban élő zsidók hétköznapi életét és kultúráját” – hangsúlyozta Dr. Aviam, akinek beszámolója szerint folytatják a kutatást, és a jövőben a nagyközönség számára is láthatóvá teszik a most felfedezett darabokat.

zsido.com

 

Kép forrása: Ynetnews

Megszakítás