Újra napirenden van a Kneszetben a Siratófal előtti terület használatának kérdése. Az Egyesült Államokban erős, de Izraelben marginális reform-mozgalom régóta követeli, hogy tagjai saját elképzelésük szerint vezethessenek szertartásokat a helyszínen, ahol a hagyományos zsidó szokások szerint zajlanak az imák, a férfi és a női látogatókat elválasztó paraván két oldalán. A zsidó hónapok első napján rendszeresen érkeznek a helyszínre különböző reform csoportok, hogy ott női képviselőik Tórát olvassanak, és szertartásokat vezessenek, melyek rendre kiváltják az ortodox többség rosszallását. A kormány megoldási javaslata szerint a fal déli részén jelölnének ki egy elválasztott területet a reformok számára, ahol szabadon végezhetnék szertartásaikat.

Jáákov Litzman egészségügyi miniszter és Árje Deri belügyminiszter elutasították az ötletet, mely szerintük a hagyományok felrúgását jelentené, és csak tovább növelné a feszültséget. Emlékeztettek rá, hogy már jelenleg is szolgálja egy kisebb terület a reform közösségeket, mely rendszerint üresen áll, így nincs szükség egy nagyobb terület kisajátítására. A koalícióban ülő vallásos Bájit Hájehudi (Zsidó Otthon) párt megosztott a kérdésben. Uri Áriel mezőgazdasági miniszter élesen ellenzi a javaslatot, míg Náftáli Benet oktatásügyi miniszter és Ájelet Sáked külügyminiszter támogatja azt. A reform zsidók képviselői is megosztottak: többségük üdvözli a kormány javaslatát, de vannak, akik közölték, hogy nem fogadják el azt, és a jövőben is folytatni kívánják performanszaikat a Siratófalnál.

Folytatódtak a késelések

Izraelben szomorú esemény zavarta meg tu bisvát örömét. A Jeruzsálem és Modiin között fekvő Bét Choron település vegyesboltjában támadt két arab fiatal a vásárlókra. A 24 éves Slomit Krigmant több késszúrás is érte, és a kórházba szállítása után nem sokkal belehalt sérüléseibe. Egy középkorú nőt is megszúrtak, de az ő sérülése nem volt annyira súlyos, ezért már el is hagyta a kórházat. Egy jelenlévő férfi bevásárlókocsijával támadt a terroristákra és sikeresen kitolta őket a boltból. Ekkor érkezett meg a település egyik biztonsági őre, aki lelőtte az elkövetőket. A terroristák több csőbombát is elrejtettek a településen a támadás előtt, amelyeket a tűzszerészek hatástalanítottak.

Slomit Krigman, hj”d
Az esetet a nemzetközi média nagy része a szokásos módon elhallgatta, ahol írtak róla, ott sem fogalmaztak tisztességesen. A Guardian pl. a következő módon adott hírt a merényletről: “Agyonlőttek két palesztint egy bolti késelés után a Nyugati Parton”.

A fiatal áldozat temetése után Chájim Jelin parlamenti képviselő részvétlátogatást tett a Krigman család otthonában a Jordán-völgyben fekvő Sádmot Mecholában. Útban hazafelé arabok támadtak kövekkel a gépkocsijára. A képviselőt nem érte sérülés, az autó ablakait azonban bezúzták a kövek és a betondarabok.

12645234_1138166896207738_7687182932205924704_n
Javul a Givát Zeev-i merénylet súlyos sérültje, Mendi Rivkin állapota. Akórházban már tfilint is tudott tenni
Szerda este a Jeruzsálemtől északnyugatra fekvő kisvárosban, Givát Zeevben késeltek meg egy férfit. A biztonsági kamera felvételén látszik, hogy a támadó hátulról közelít meg egy sétáló házaspárt, majd a férfira támad. Az áldozat, egy 36 éves lubavicsi haszid, súlyosan megsérült a felsőtestét ért számos késszúrástól. A terrorista elfutott a helyszínről, de a közelben tartózkodó járókelők üldözőbe vették, majd leterítették, és átadták a rendőrségnek. Kiderült: az elfogott tettes egy közeli arab településen élő 17 éves fiatal.

Szombat délután a jeruzsálemi óváros egyik kapujában támadt két arab egy 17 éves zsidó fiatalra, aki éppen a Siratófaltól indult haza. Az áldozat könnyebb sérülést szenvedett, az elkövetők elmenekültek. Egyiküket hamar elfogta a rendőrség, a másikuk később feladta magát. A megszúrt fiatalember az Egyesült Államokból vándorolt Izraelbe néhány hónappal ezelőtt. Elmondása szerint a támadás nem tántorította el attól az álmától, hogy bevonuljon a seregbe és a különleges erőknél szolgáljon.

A vasárnapi fegyveres merénylet elkövetője: a Palesztin Autonómia rendőrtisztje
A vasárnapi fegyveres merénylet elkövetője: a Palesztin Autonómia rendőrtisztje
Vasárnap délben fegyveres merényletet követett el egy terrorista Bét Él közelében. A támadásban az ellenőrzőpont három katonája sérült meg, egyikük súlyosan, egy másik középesen, a harmadik pedig könnyebben. A huszonéves arab elkövetőt a katonák a helyszínen megölték, és kiderült, hogy nem más, mint a Palesztin Autonómia egy rendőrtisztje.

Gáza: lakások helyett alagút

Nyilvánosan is elismerte a Hámász terrorszervezet vezetője, hogy felújították az alagútfúrásokat a Gáza-övezet határa alatt, hogy azokon át terrorista egységeket küldhessenek Izraelbe. A nyilatkozatra azután került sor, hogy a múlt heti hatalmas esőzések miatt beomlott egy alagút, hét hámász terrorista halálát okozva. A legutóbbi gázai hadműveletek során az alagutak túlnyomó részét megsemmisítette az izraeli hadsereg. A földalatti hálózat rendkívül fejlettnek bizonyult, és több helyen mélyen benyúlt Izrael területére. A háború okozta károk enyhítésére nyugati segélyszállítmányokat juttattak az övezetbe, ám az így érkezett építőanyag és pénz nagy részét ismét a föld alatt használják fel, az infrastruktúra és a lakások újjáépítése szinte semmit sem haladt előre. Iszmáil Hánije, a Hámász gázai vezetője kijelentette: “Sokan azt gondolják, hogy a nyugalom a pihenés jele, valójában azonban a felkészülésé. Gáza keleti felén hőseink alagutakat fúrnak, nyugati felén pedig rakétákat tesztelnek.”

Megfigyelt szövetséges

Ismét kémbotrány robbant ki Izraelben. Korábban már kiderült, hogy Obama elnök külön utasítására minden eszközzel gyűjtötték az adatokat Benjámin Netánjáhu miniszterelnökről. Most a Snowden-jelentés egy újabb részlete látott napvilágot, mely szerint az USA és Nagy-Britannia már közel 20 éve nagy energiát szentel az izraeli hadsereg kommunikációs csatornáinak feltörésére és lehallgatására. A megfigyelés középpontjában az izraeli drónok mozgása és az izraeli rakétarendszerek állnak. Az “Anarchist” fedőnevű kémprogram bázisa a közeli Ciprus egyik titkos katonai objektuma.

Ásatások

Három ismeretlen rabbi 1700 éves sírját tárták fel az észak-izraeli Ciporiban. Az arámi és görög nyelvű feliratok rabbiként méltatják az elhunytakat, de nevüket nem említik. A feltárást végző egyik régész, Dr. Moti Áviám elmondása szerint a feliratok egyik különlegessége, hogy az egyik elhunytat “a tibériási” megnevezéssel illeti. A Kineret-tó partján fekvő Tveria (Tibériás) városa is fontos zsidó központ volt az ókorban, így felmerül a kérdés, hogy miért temették el az illetőt Ciporiban? Az egyik lehetséges megoldás szerint a városban élő híres bölcs, Jehudá há-Nászi (azaz fejedelem), a Misna szerkesztője iránt érzett tisztelet lehetett az ok.

 A felirat megtisztítása Ciporiban

A felirat megtisztítása Ciporiban
Négy hónap börtönt kapott a tevét lelövő katona

Szabadságvesztésre ítélték és lefokozták azt az izraeli katonát, aki agyonlőtt egy tevét. Társa, aki filmre vette az esetet szintén hasonló büntetésben részesült. Mindketten az elit Duvdeván egységhez tartoznak, és tettükért katonai bíróság előtt kellett felelniük. A pisztolyát elsütő katonát törvénytelen fegyverhasználat és állatkínzás miatt ítélték négy hónapnyi börtönbüntetésre. A felvételt készítő katona két hónapot kapott. A két katona éppen eltávozáson volt tavaly novemberben, amikor autójukkal elhaladtak egy teve mellett. Egyikük kézifegyverével a lehúzott ablakon keresztül az állatra lőtt, másikuk – hangos nevetés közepette – mobiltelefonjával rögzítette a bűncselekményt. Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője szerint “Az ítélet híven tükrözi az izraeli hadsereg szigorú fellépését az állatkínzással szemben, különösen abban az esetben, amikor ehhez a hadsereg tulajdonában lévő fegyvert használnak”.