George Bodrogi, egy 86 éves magyarországi holokauszt-túlélő, a második világháború után Floridában telepedett le, és ma a Boynton Beach-en él. Körülbelül három évvel ezelőtt ráharapott egy cseresznye magjára, amitől letörött az egyik elülső foga. Több mint négy hónapig élt együtt a fájdalommal mielőtt fogorvoshoz fordult volna – kezdi beszámolóját a Forward amerikai zsidó hírportál.

Bodrogi úr attól tartott, hogy a fogorvos igen költséges kezelési tervvel fog előállni, és esetleg több egészséges fogát is kihúzzák majd, hogy egy új hidat építsenek be. 

„Nem akartam elveszíteni az egészséges fogaimat, és nem is voltam abban a helyzetben, hogy ki tudjam fizetni a közel 4000 dolláros (1 millió 250 ezer forint) kezelési díjat.” – mondta az idős úr. „Megpróbáltam együtt élni a fájdalommal, de végül ki kellett húzni.”

A probléma  megoldódott, azonban az idős férfinak még szüksége lett volna további beavatkozásokra is, amit már nem tudott kifizetni. A kilátástalannak tűnő helyzetét a West Palm Beach-i Alpert zsidó családsegítő szolgálat egy munkatársával is megosztotta, aki azt javasolta neki, hogy keresse fel dr. Mitchell Josephs, Palm Beach-i fogorvost, aki ingyen kezelést biztosít holokauszt-túlélők számára.

George Bodrogit és közvetlen családját Budapesten a híres svéd diplomata Raoul Wallenberg bújtatta és mentette meg a vészkorszak legmélyebb poklától.

Josephs doktor végül mintegy 7000 dollár (valamivel több, mint 2 millió forint) értékben végzett el szépészeti beavatkozást Bodrogi bácsin, aki szép mosollyal az arcán távozhatott a rendelőből.

„Nem is kívánhatnánk kedvesebb embert. Hidat készített és beépítette. Meg sem tudja senki sem mondani, hogy nem az én eredeti fogaim, és még csak egy darab egészséges fogamat sem kellett kihúzni.” – mesélte vidáman.

Egy másik túlélő, a 79 éves Raisa Sokolovsky West Palm Beach-ről, nyolc hónapon keresztül szinte állandó fogfájással szenvedett mielőtt tudomást szerzett Josephs doktorról, aki végülis 12 ezer dollár (közel 4 millió forint) értékben hat darab porcelánfoggal vetett véget az asszony fájdalmának.

Mitchell A. Josephs (Kép forrása: Facebook)

„Valóságos csoda volt!” – lelkendezett Sokolovsky, aki Ukrajnából menekült a náci pusztítás elől először Oroszországba, majd a háború után az Egyesült Államokba. „Mindezt három ülés alatt, gyorsan és tökéletesen végezte a doktor úr. Hálát adok az Istennek, hogy már nem fáj!”

Az 59 éves Josephs doktor elmondta, hogy ő ugyan nem holokauszt-túlélők gyermeke, azonban sok túlélőt ismert a Palm Beach-i zsinagógai közösségéből. A New York állambeli kisvárosban, Bellmore-ban nőtt fel, és soha nem felejti el azt az élményt, amikor a héber iskolai tanára a második világháború minden bizonnyal a legkegyetlenebb időszakáról mutatott felvételeket koncentrációstáborokról, tömegsírokról, gázkamrákról és csontig soványodott túlélőkről. A képkockák kitörölhetetlen nyomot hagytak benne.

Később aztán még közelebb került a nyomasztó múlthoz, például az első barátnőjének az édesanyja buchenwaldi túlélő volt, az apja pedig egy tanyán bujkált a háború alatt.

Három évvel ezelőtt megkérdezte a helyi zsidó családsegítő szervezettől, hogy mit tudnak tenni azokkal a túlélőkkel, akiknek fogorvosi beavatkozásra van szükségük?

„A hölgy azt mondta, hogy néha tudnak szerezni egy doktort, hogy kihúzzon egy fogat és ezzel megállítsa a fájdalmat, de ezen túl senki sem végez pro bono szépészeti beavatkozást, tehát nem építenek be ingyen hidakat vagy implantátumokat.” – emlékezett vissza dr. Mitchell Josephs. „A legtöbb túlélőnek sok egészségügyi problémája van. Cukorbetegség, elhízás, emésztőrendszeri- és nyilvánvalóan sok pszichés jellegű probléma is kínozza őket. Ezek azok az emberek, akik átélték a poklot.” S bár a doktor nem tud minden probléma megoldásában segíteni, de elhatározta, hogy a fogászati kérdésekben, mindig segíteni fog.

Az elmúlt három évben a kozmetikai és implantációs fogászatra szakosodott dr. Josephs körülbelül 70 ezer dollár (21 millió forint) értékű pro bono fogászati munkát végzett tíz holokauszt-túlélőn.

A doktort egyébként nemes munkájára az elmúlt időszak szomorú és felháborító esetei is tovább buzdították, hiszen Amerikában egyre növekszik a holokauszttagadók száma. Külön megjegyezte egy helyi középiskola igazgatójának esetét, akit végül kirúgtak, mert nem volt hajlandó elismerni a holokauszt tényszerűségét.

A jólelkű fogorvos egyszerre egy túlélővel foglalkozik és amikor teljesen befejezte a kezelésüket, akkor felhívja a zsidó családsegítőt, hogy megkérdezze van-e esetleg komolyabb fogászati problémában szenvedő illető. Időközben három másik fogorvost is sikerült beszerveznie, akik elsősorban gyökérkezelésre szakosodtak, ők igent mondtak a felkérésre.

 

Nem mindennapi évforduló: egy 100 éves pár 80 éves házassága

Mostanában nem olvashatunk túl sok igazán jó hírt, azonban egy floridai zsidó pár története igazán szívet melengető: a Bluefeld pár tagjai idén ünneplik 100. születésnapjukat és a 80. házassági évfordulójukat. Az ünnepeltek a floridai Boca Ratonban élő Edith és Lou Bluefeld, akik 16 éves koruktól fogva ismerik egymást. Az azóta eltelt hosszú idő óta gyakorlatilag … Olvass tovább

Eva Weiss, az Alpert zsidó családsegítő holokauszttúlélő programjának koordinátora szintén számos fogászati problémával küzd melyeket még fiatal éveiben szerzett, azokból a traumatikus évekből, amikor bujkált és koncentrációs táborban tartották fogva. A rossz táplálkozás és orvosi ellátás hiánya tönkretette sokak szervezetét. Weiss asszony elmondta, hogy Josephs doktorhoz csak a legbonyolultabb eseteket küldi, egyébként a kisebb jellegű beavatkozásokra, mint fogtömésre vagy húzásra, igyekszik keresni más kollégát.

A mentálhigiéniás tanácsadóként is dolgozó Eva Weiss elmondta, hogy egy-egy ilyen beavatkozás nem csupán a fogak egészségét adja vissza, hanem a túlélők általános közérzetét is javítja, hiszen sokkal magabiztosabbak, boldogabbak lesznek.

„Mintha új életet adnánk nekik. Az a tény, hogy valaki törődik veled és kimutatja a szeretetét, mert te egy holokauszttúlélő vagy, megerősíti bennük, hogy fontosak és ők is valakik. Ne felejtsük el, hogy a vészkorszakban ők évekig semminek számítottak.”

Adni pedig tényleg jó. Josephs doktor elmondta, hogy ezekből a kezelésekből ő is profitál.

„Ha velük dolgozom, jól érzem magam. A legtöbb ember nem szeret fogorvoshoz járni. Ők pedig imádnak hozzám eljönni!”

Fotó: Pexels