A 234 évvel ezelőtt, az első lubavicsi rebbe által alapított Kolel Chábádot kérte fel az izraeli kormány, hogy lebonyolítson egy 150 millió sékel (16,5 milliárd Ft) költségvetésű programot, amelynek célja a szegénysorban élő családok egészséges élelmiszerekhez juttatása – írja a Crownheights.info.

A Kolel Chábádhoz tartozó Blavatnik élelmiszerbank a helyi önkormányzatokkal összefogva ötvenezer rászoruló családot vont be a programba. A családok havonta ötszáz sékel (55 ezer Ft) támogatást kapnak élelmiszer vásárlásra, továbbá szakértők közreműködésével sajátíthatják el az egészséges táplálkozás alapelveit és pénzügyi tanácsadók segítenek rendbe tenni anyagi ügyeiket, hogy idővel a szegénységi küszöb fölé kerülhessenek. A programba a társadalom minden szegmenségből csatlakoznak résztvevők: egészségügyi problémákkal küzdő emberek, holokauszt-túlélők és kisgyermekes anyák egyaránt. Azok, akik képtelenek önállóan intézni a bevásárlást, a Kolél Chábád önkénteseinek segítségét vehetik igénybe. A rászorulók nagy része már régóta kapcsolatban áll ezekkel az önkéntesekkel, a Kolél Chábád korábbi projektjei kapcsán.

Izrael leghosszabb ideje működő jótékonysági szervezetét Sneur Zálmán rabbi, a Chábád haszidizmus megalapítója hozta létre a szentföldi zsidó közösség megsegítésére, még 1788-ban. A Kolel Chábád azóta folyamosan működik és felbecsülhetetlen értékű tapasztalatot gyűjtött össze ezen a területen, így nem meglepő, hogy a kormány éppen ezt a szervezetet választotta partneréül.

„Mi sokat törődünk az emberekkel, ismerjük az ágazat működését és megvannak a szükséges eszközeink a megvalósításhoz”

– mondta Sálom Duchman rabbi, a Kolel Chábád igazgatója.

A szervezet 1948 óta az áldott emlékű lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi útmutatása alapján működik. A Rebbe az alapító leszármazottja és hetedik generációs utódja volt a Chábád mozgalom élén. A Rebbe színre lépése után a Kolel Chábád gyorsan a világ legjelentősebb zsidó jótékonysági szervezetévé vált.

„A Rebbe arra tanított minket, hogy szeressük a embereket és változtassuk jó irányba a világ folyását”

– mondta Duchmann rabbi, aki azt is elárulta, hogy a jelenlegi kormányzati program megvalósításához abból az Egyesült Államokban működő segélyprogramból merítettek ötleteket, amely még a lubavicsi Rebbe kezdeményezésére valósult meg Shirley Chisholm, New York-i kongresszusi képviselő irányításával. Emellett a szintén Amerikában működő Állami Kiegészítő Táplálkozássegítő Program szolgált mintául az izraeli jellegzetességekhez igazítva.

„Az alapvető élelmiszer-biztonság garantálása az egyre fejlődő jóléti politika egyik legfontosabb törekvése, ahogy az izraeli társadalomban meglévő jelentős különbségek csökkentése is. Azzal, hogy kiemelt költségvetési támogatást biztosítunk egy ilyen országos méretű program elindításához, felelősségteljes jóléti politikát valósítunk meg, melynek célja, hogy a társadalmi egyenlőség eszménye minél inkább valósággá válhasson”

– mondta Meir Kohén népjóléti miniszter.

Duchman rabbi rámutatott arra, hogy a felkérés nemcsak nagy megtiszteltetést jelentett a számukra, hanem hatalmas felelősséget is, de egyértelműen úgy érezték, hogy mindenképpen a feladat elvállalása mellett kell dönteniük.

„A kormány bejelentését követően nagy büszkeséget éreztünk, mert ezzel a hosszú időre visszanyúló jótékonysági tevékenységünket ismerték el, ám azonnal rádöbbentünk a feladat súlyára is, amit nagy felelősségérzettel és elkötelezettséggel fogunk végrehajtani”

– tette hozzá.

Fotó: Chabad Lubawicz Polska – חב”ד פולין

Megszakítás