A zsidó oktatás egyik fontos módszere az un. chevruta vagy chevrusza – vagyis a tanulópárral való tanulás, amelynek során két ember közösen tanulmányozza a Tórát, a Talmudot vagy más szent iratot. Ezt a módszert adaptálták nyolc évvel ezelőtt a modern kor technológiájára, amikor Merkos L'Inyonei Chinuch szervezet elindította a JNet elnevezésű, személyreszabott internetes oktatási programját. 

A program igazgatója Yehuda Dukes rabbi. A magyar gyökerű rabbi, aki egykor a Pesti Jesiva növendéke volt, hatalmas sikert ért el a programmal: mára több ezer tanulópár mélyed el hétről hétre a Tórában telefonon vagy skype-on keresztül. Szerveznek internetes előadásokat, tanulási akciókat is és beindították a spanyol nyelvű tanulási programjukat is.
A tanulópárok egyik fele egy-egy vallásos önkéntes, akiket a szervezet kapcsol össze a világ más pontján élő érdeklődőkkel. A vasárnapi ünnepségen az önkéntesek arról is beszéltek, miért vesznek részt a programban. „A heti JNet órám már utolérte az én személyes tanulásomat” – nyilatkozta az egyik önkéntes. – „Élvezem, hogy részt vehetek a slichuszban (kiküldetés, misszió – a szerk.) innen Crown Heightsból.”

Az esten levetítettek Menachem Mendel Schneerson rabbinak, a lubavicsi Rebbének egy videóját, amiben arról beszél, minden zsidónak feladata a micvákat hirdetni más zsidók számára: „A sliach feladata kardinális. A sliáchnak (küldöttnek – a szerk.) el kell köteleznie magát, amennyire csak emberileg lehetséges.”
Moshe Kotlarsky rabbi, a Jnet elnöke azt kívánta az önkénteseknek, hogy mielőbb lássák meg erőfeszítéseik eredményét. Ezek az eredmények pedig igen látványosak a tanulópárok esetében. „Egy fiatalember, aki elfordult modern ortodox gyökereitől, jelentkezett a tanulásra, de egy beszélgetés után elvesztették a kapcsolatot. Felhívtam, hogy megkérdezzem, volt-e valami probléma, talán nem jöttek ki a chevruszával?” – mesélte Dukes rabbi „A fiatalember azt mondta, hogy valójában azóta a beszélgetés óta – azóta az egyetlen beszélgetés óta! – újra elkezdett minden nap tfilint tenni.”
Dukes rabbi több más érdekes történetet is felelevenített, például azt, amelynek főszereplője egy Thaiföldi zsidó rizs termesztő. Beszélt egy 65 éves férfiról, aki chevrusza tanulását az alef-bét tanulásával kezdte és már bár micvája is volt azóta, ahol ő olvasta a háftárát, amire tanulótársa késztette fel. „Talán nem is veszik önök észre, milyen hatással vannak, hiszen nem látják szemtől-szembe a chevrusza partnerüket. De minden beszélgetés változást idézhet elő az életben” – mondta az egybegyűlteknek.
A Rohr Alapítvány által támogatott programról bővebb információkat a www.JNet.org oldalon találhatnak.