A legutóbbi gázai hadművelet során felerősödött antiszemitizmussal magyarázzák a döntést, amelyet az összes parlamenti párt támogat.

Ahogy Nyugat-Európa számos országában, úgy Németországban is több olyan Izrael-ellenes demonstrációt tartottak a közelmúltban, amelyen durva zsidóellenes kijelentések hangzottak el. Emellett fizikai atrocitások is történtek és több zsinagógát megtámadtak. A felvonulásokon nem volt ritka látvány a Gáza-övezetet uraló iszlamista terrorszervezet, a Hamász lobogója. A zászló nyilvános használatát tiltó rendeletet az Angela Merkel kancellár által vezetett Kereszténydemokrata Unió (CDU) nyújtotta be. „Nem akarjuk, hogy terrorista szervezetek zászlóit lobogtassák német földön” – jelentette ki Thorsten Frei a parlament elnökhelyettese, aki a CDU bajor testvérpártjának a Keresztényszociális Uniónak (CSU) a tagja.

A Szociáldemokrata Párt (SPD), a CDU koalíciós partnere eleinte alkotmányos aggályainak adott hangot, később azonban beállt a tilalom támogatói közé.

„Nagy örömömre szolgál, hogy az SPD csatlakozott a kezdeményezésünkhöz. Így mindannyian világos üzenetet küldhetünk zsidó polgártársainknak” – nyilatkozta Frei a Welt am Sonntag hetilapnak.

Armin Laschet, a CDU kancellár-jelöltje már a múlt hónapban hasonló követelést fogalmazott meg, látva az erőszakos Izrael-ellenes tüntetéseket, melyek során izraeli zászlókat égettek, zsinagógákat dobáltak meg kövekkel, antiszemita szidalmakat szórtak zsidó és zsidónak vélt járókelők felé, illetve Berlinben fizikailag is bántalmaztak valakit. Az erőszakot Izrael védekező háborúja váltotta ki, melyet az izraeli civileket sok ezer rakétával támadó Hamász ellen vívott a Gáza-övezetben.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa az incidensek miatt a zsidó intézmények védelmének megerősítését kérte a kormánytól. A felmérések szerint 2020-ban több mint 15 százalékkal nőtt az antiszemita támadások száma az országban.

Németország tavaly helyezte törvényen kívül az Irán által támogatott, libanoni siita terrorszervezetet, a Hezbollahot, melynek sok szimpatizánsa él az országban és hozzájuk köthető az éveken át megrendezett, Izrael elpusztítását követelő Al-Kudsz (Jeruzsálem) napi rendezvény. A rendelet megtiltja bármilyen kapcsolat felvételét a Hezbollah tagjaival, továbbá nem tesz különbséget a terrorszervezet különböző (katonai, politikai, szociális) szárnyai között. Emellett a Hezbollah jelképeit is betiltották és felszámoltak három olyan alapítványt, mely pénzt gyűjtött a terrorszervezet számára. A németországi Hezbollah hálózat felgöngyölítéséhez Izraelből kapott segítséget a német titkosszolgálat.

Forrás: Arutz7