Berlin polgármestere engedélyezte az antiszemita felvonulást.

Múlt pénteken egy tüntető menet a siíta Hezbollah terrorszervezet lobogóival, Izrael-ellenes jelmondatokkal, izraeli zászlókon taposva vonult végig Berlin utcáin. A zsidó állam pusztulását követelő tömegrendezvényt Berlin polgármestere engedélyezte. Iránban és Londonban is rendeztek hasonló megmozdulásokat az ún. ál-Kudsz (Jeruzsálem arab neve) nap alkalmából.

Rogel Rachman, a berlini izraeli nagykövetség munkatársa szerint “a polgármester döntése vállalhatatlan és a lehető leghibásabb”. Rachman kijelentette, hogy “a több száz antiszemita részvételével zajló ál-Kudsz felvonulás az erőszakos és gyűlölködő légkört teremt, és erősíti az antiszemitizmust”.

A felvonulók a “Cionisták, ki Izraelből” jelszó alatt haladtak és nagy számban vitték az iráni vallási vezető, Komeini Ajatollah és a libanoni Hezbollah terrorszervezet vezetője, Hászán Nászrállá arcképét. Voltak, akik a még az Európai Unió szerint is terrorszervezetnek minősülő palesztin militáns csoportok zászlóit lobogtatták.

Az ál-Kudsz napot, melyet a rámádán ünnep utolsó péntekén tartanak, Komeini alapította 1979-ben, az iráni iszlám forradalom után. A felvonulások központi üzenete, hogy Izraelt a földdel kell egyenlővé tenni. A német fővárosban 1996-ban rendezték meg először ezt a megmozdulást, és azóta minden évben megtartják.

“Ma, mint minden évben, több tízezer ember gyűlölködik Izrael ellen, és a zsidó állam elpusztítását követelik. A résztvevők tobzódnak a gyűlöletben és terrorszervezetek zászlóit lengetik.” – mondta Rachman.

Az izraeli nagykövetség tiltakozott a polgármester döntése ellen, és elvárták volna, hogy jogi eszközökkel lépjen fel a rendezvény ellen, valamint ne engedélyezze annak megtartását.

A szociáldemokrata színekben megválasztott Michael Müllert már több alkalommal kritizálták, amiért megengedő álláspontra helyezkedik az iszlám szélsőségesekkel kapcsolatban. Korábban egy, muszlim radikálisok által szervezett, ún. ökumenikus találkozón vett részt a város Dar-as-Salam mecsetében.

A német titkosszolgálat szerint a Hezbollah 250 aktív tagja él Berlinben, és még 700 az ország többi részén. “Világos számunkra, hogy külföldi forrásokból fizetett buszokkal szállították a résztvevőket a felvonulásra Németország minden vidékéről.” – mondta Rachman.

Más német politikus is jó viszonyt tart fel az iráni rezsimmel. A múlt hónapban Sigmar Gabriel külügyminiszter fogadta Hamidreza Torabit, Irán egyik fontos vallási vezetőjét, aki Izrael elpusztításáról beszélt a tavalyi, berlini ál-Kudsz napon. Torabit “A béke vallásainak felelőssége” című konferencia keretében üdvözölte a külügyminiszter. Torabi egyébként az iráni állam által fenntartott Hamburgi Iszlám Központ egyik vezetője. Bár a központ a radikális iszlám egyik melegágya, a hamburgi városi önkormányzat partneri viszonyt alakított ki az intézettel, és anyagi támogatást nyújt számára. Az ökumenikus megmozduláson a “Muszlimok, zsidók és keresztények kéz a kézben a cionizmus ellen”, illetve a “Bojkottáljuk Izraelt” transzparensek alatt vonultak, a PFSZ zászlóit lengetve.

Az izraeli nagykövetséget az is felháborította, hogy a gyűlölködő menetet éppen a Breitscheidplatz közelében tartották, ahol tavaly decemberben iszlám radikálisok hajtottak végre gázolásos merényletet, melynek 12 halálos áldozata volt, köztük egy izraeli házaspár.

Joseph Schuster, a 99 000 tagot számláló Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke elmondta: “Az évente megrendezett, berlini ál-Kudsz felvonulás lehetőséget teremt az Izraellel szembeni gyűlöletkeltésre és izgatásra. Emlékeznünk kel arra, hogy a rendezvény az iráni diktatúra ideológiáját közvetíti, melynek része a holokauszt-tagadás, a nyílt antiszemitizmus, az emberi jogok megsértése, a terrorizmus világméretű finanszírozása és a zsidó állam elpusztítására való törekvés. Hatalmas szégyen, hogy egy ilyen jellegű demonstrációnak helye van Németország utcáin. Hálás vagyok a német parlament, a berlini városvezetés és civil szervezetek azon képviselőjének, akik egységfrontot alkotnak velünk e gyűlöletkeltő megmozdulás elleni küzdelmünkben. Arra kérjük a rendőrséget, hogy éberen őrködjenek, hogy semmilyen antiszemita atrocitás ne történhessen.”

Forrás: JPost