Teheránban rakétákkal ünnepeltek, a brit fővárosban pedig a zsidókat okolták a Grenfell-torony leégésért az immáron hagyománnyá vált „Al Quds” napon.

Egymástól távol, mégis ugyanazzal a céllal gyűltek össze muzulmán hívők a Ramadán végén tartott Al Quds (magyarul: Jeruzsélem) nap alkalmából Iránban és Nagy-Britanniában. A felhergelt tömeg mindkét országban a „cionisták ellen” tüntetett.

Az iráni állami televízió beszámolója szerint egymillió fő vett részt a pénteki felvonuláson Teheránban, ahol a tüntetők „Halál Izraelre”, „Halál Amerikára” és „Halál az Egyesült Királyságra” szövegek skandálása mellett Szaúd-Arábia és az Iszlám Állam ellen is demonstráltak – közölte a Times of Israel. Az eseményen Hasszán Rohani, az Iráni Iszlám Köztársaság elnöke is részt vett.

Ali Hoszajni Hámenei, Irán legfelsőbb vezetője azt mondta, a felvonulás célja, hogy kifejezzék a palesztinok iránti támogatásukat és hangsúlyozzák: Jeruzsálem kulcsszereppel bír a muzulmánok számára. “Palesztina megvédése ma sokkal inkább túlmutat a palesztin ügyön” – mondta Hámenei az eseményen, ahol az Iráni Gárda rakétáit is felvonultatták.

Londonban a felvonulást követően többen feljelentést tettek a rendőrségen, ugyanis egyes szónokok nyíltan gyűlölettel beszéltek a zsidókról – írta az Algemeiner. Nazim Ali, a rendezvény egyik főszervezője a közelmúltban leégett, 58 halálos áldozattal járó Grenfell-torony tragédiája miatt is a zsidókat okolta.

“A Konzervatív Párt néhány nagyobb támogatója is cionista” – mondta Ali a felvonuláson. “Ők felelősek a Grenfelli áldozatok meggyilkolásáért. Azok a cionisták, akik pénzt adtak a Torik Pártjának, hogy meggyilkolják a toronyépület lakóit” – fogalmazott a jelenlévők előtt, akik közül többen a Hezbollah zászlaját tartották kezükben. “Elegünk van a cionistákból. Elegünk van a rabbijaikból. Elegünk van a zsinagógáikból. Elegünk van a támogatóikból” – kiabálta a vezető a brit főváros utcáján.

A muzulmán “Al Quds” nap eredetileg Ruholláh Homeini ajatollah nevéhez fűzödik, aki az 1979-es iráni forradalom során került a perzsa állam élére. A londoni felvonulást évente a brit muzulmán “Islamic Human Rights Commission” szervezi.  

zsido.com

Kép forrása: Jerusalem Post