A ros hásáná kezdetét megelőző napon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy mérföldkőnek számító találkozón vett részt harminckét Chábád-rabbival és más közösségi vezetőkkel az egész ostromlott országból – tudósít a chabad.org.

Az elnöki hivatalban tartott gyűlés volt Zelenszkij első hivatalos találkozója az ország zsidó vezetőivel a háború másfél évvel ezelőtti kitörése óta. Az ukrán elnök köszönetét fejezte ki a humanitárius segítségnyújtás és a lelki támogatás terén tett fáradhatatlan erőfeszítéseikért, és azt mondta:

„Önöknek köszönhetően a gazdag történelmű, illusztris zsidó közösség virágzik nálunk”.

„Ez egy nagyon fontos találkozó volt” – mondta Meir Stambler lubavicsi rabbi, az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke.

„Ez volt az első találkozó az összes rabbival a háború kezdete óta, így beszámoltunk neki mindarról, amit a háború alatt tettünk”

– nyilatkozta a rabbi.

A találkozó során megfújták a sófárt, és áldást mondtak az ország biztonságáért. A rabbik jelenlétében Zelenszkij az ukrán fegyveres erők 15 zsidó tagjával is találkozott, és kitüntetéseket adott át szolgálatukért.

1990 óta, amikor a Rebbe elküldte az első állandó küldötteket az akkor még Szovjetunió területére, a Chábád-küldöttek zsinagógák, zsidó oktatási programok és szociális szervezetek kiterjedt hálózatát építették ki Ukrajna harminckét nagyvárosában, valamint több száz kisváros és falu szolgálatában állnak.

 

Megszakítás