Február 19-én szállítmány érkezik a nemzetközi űrállomásra: a földi küldeményben többek között izraeli csicseriborsó vetőmagok lesznek azzal a céllal, hogy kísérleteket hajtsanak velük végre, tudósít a rendkívüli eseményről a JPress. A kísérletekkel azt a módszert kívánják tökélesíteni, mellyel a növények fejlődését lehet befolyásolni különféle technológiák alkalmazásával. Az optimális növekedést biztosító, „miniatűr üvegházaknak” nevezett eszközöket a Cygnus űrhajó szállítja a Nemzetközi Űrállomásra, természetesen más, az űrállomáson szükséges felszerelésekkel együtt. A különleges kis üvegházak a Holdon uralkodó körülményeket is elviselik majd, Földünk hűséges kísérője lesz ugyanis a kísérlet következő állomása.

 

engin akyurt on Unsplash

A csicseriborsók részt vesznek az „űrhumusz” projektben, mellyel hidropóniás eljárások alkalmazhatóságát tesztelik gravitációt nélkülöző környezetben.

A csicseriborsó kiemelkedő tápértékkel rendelkezik, emellett gyorsan és könnyen növekszik, vagyis kiválóan alkalmas az űrbeli termesztésre.

A Nemzetközi Űrállomáson dolgozó tudósok különféle kísérleteket hajtanak majd végre, többek között azt vizsgálják, hogy különféle LED lámpák alkalmazásával hogyan lehet a növekedést befolyásolni. Videófelvételekkel és állóképekkel folyamatosan monitorozzák majd a miniatűr üvegházakban végbemenő növekedést. A cél az, hogy maximalizálják a termelékenységet és hatékonyan tudják menedzselni a források kezelését a leendő, a Marson és a Holdon létrehozandó kolóniákon. A csapat hisz abban, hogy a kontrollhoz szükséges technológia tökéletesítése, vagyis a szintetikus biológia egyes ágainak fejlesztése alapvető fontosságú lehet abban, hogy megkezdődhessen a termelés a Nemzetközi Űrállomáson, majd a Holdon, valamint további bolygókon.

„Nem hagyhatjuk, hogy csak úgy magukban, vadon nőjenek a növények a leendő kolóniákon, mert gyorsan kifogynak majd a forrásokból” – magyarázta Jonatán Winetraub, a SpaceIL egyik társalapítója, aki a Stanfordi Egyetemen doktorált biofizikából. Ő az, aki ezt a hamarosan induló kísérletet megálmodta. „Azt reméljük, hogy technológiánk segítségével kontrollálhatjuk a csicseriborsó növekedésének ütemét ott, ahol nincsen gravitáció és limitáltak a források.”

Nataliya Vaitkevich from Pexels

A Winetraub vezette tudósok kísérletét más tudósok és mérnökök, valamint egy izraeli iskola diákjai segítik és részben Éjtán Stibbe izraeli ausztronauta hajtja majd végre. Az Űrhumusz kísérlet nem jöhetett volna létre az izraeli élelmiszeripari óriáscég, a Strauss-csoport, valamint a precíziós földművelés legmodernebb technológiai megoldásaira specializálódott Haifa-csoport részvétele nélkül. Utóbbi dolgozta ki azt a speciális tápanyagot, melynek használatával az űrben létrehozott csicseriborsó-ültetvény is kiváló termést hozzon, maximális terméshozammal.

A résztvevők természetesen óvatosságra intenek: „Nem tudjuk egyelőre, hogy lehet-e csicseriborsót termelni az űrben. Ezt előttünk még senki sem próbálta ki. Nemcsak az jelent kihívást, hogy megtudjuk, hogyan termesszünk annyi csicseriborsót, amennyit csak lehetséges, hanem az is, hogy hogyan kontrolláljuk a növekedésük módját, hogy limitált forrásainkat maximális mértékben kihasználhassuk. Minél jobban tudjuk, hogy hogyan termesszünk élelmiszert kevesebb forrás felhasználásával, annál inkább fel leszünk készülve azokra a kihívásokra, melyek a Földön várnak majd minket” – mondta Winetraub.

A NASA nemrégiben jelentette be, hogy keresi azokat a módszereket, melyek segítségével az űrhajósokat olyan tartós és könnyen befogadható tápanyagokkal láthatják el, mint a frissen termesztett zöldségek és gyümölcsök. A nehézség? Zárt környezetben, napfény és gravitáció nélkül elérni ezt.

Hogy mit készíthetnek csicseriborsóból, akár a Holdról, akár a Földről származik? Ajánljuk például a következő receptjeinket:

Címlapkép: Nataliya Vaitkevich from Pexels