Mi is az a párve?

Az oldalunkon megjelenő receptek címe alatt mindig szerepel a jelölés: tejes, húsos, vagy párve. Az első és a második egyértelmű: tejet (vagy tejszármazékot), illetve húst (vagy zsírt) tartalmaznak. Mit jelent azonban a harmadik, magyarra gyakran „páros”-ként fordított kifejezés?

A kóser ételek három kategóriába eshetnek: tejes, húsos, vagy párve – utóbbi alatt azt értjük, ha egy ételnek nincsen semmi olyan összetevője, ami tejet, vagy húst (zsírt) tartalmaz. A párve ételek közé tartozik: tejmentes italok, tojás, hal, és minden növényi alapú táplálék: gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, stb.

Míg a tejes és a húsos ételeket el kell különítenünk, és időbeli korlátozás is van arra nézve, hogy mikor ehetünk tejeset húsos után, addig a párve ételt tejessel és húsossal – néhány kivételtől eltekintve – egyaránt fogyaszthatjuk. A kivételek: húst nem eszünk egyszerre hallal (de egymás után igen), és ha egy párve besorolású ételt húsos, vagy tejes edényben főzünk meg, akkor azt csak olyan fajtájú étellel egyszerre ehetjük (de a másik fajta előtt és után is fogyaszthatjuk időbeli megszorítás nélkül). Ha azonban a párve ételeket párve edényekben főzzük, akkor abból akár tejes, akár húsos étkezéssel egy időben is fogyaszthatunk.

Humusz (csicseriborsó krém)

Párve, tojás- és gluténmentes

két maroknyi száraz csicseriborsó

3 gerezd fokhagyma

Fél citrom leve

Só, bors, őrölt római kömény, őrölt koriander, ízlés szerint

2 ek. tahini (ízesítetlen szezámmag krém)

1 ek. olívaolaj

Víz, vagy a csicseriborsó főzőleve, szükség szerinti mennyiségben

A díszítéshez: néhány szem csicseriborsó, olívaolaj, pirospaprika

A csicseriborsót éjszakára beáztatjuk, majd két óra alatt puhára főzzük. A főzővízből tegyünk félre a chumuszhoz. A szemeket kissé kihűtjük, majd külső, vastag és kemény héjukat lehúzzuk. A hozzávalókat mixerbe tesszük, és keverni kezdjük. A folyadékot kis mennyiségekben, néhány evőkanalanként adagoljuk a többi hozzávalóhoz, amíg a chumusz megfelelő, krémes állagúvá válik. Behűtve, egy kanál olívaolajjal meglocsolva, néhány szem csicseriborsóval és pirospaprikával megszórva tálaljuk.