Ádár hónap beköszöntével belépünk a halak csillagképbe. A hal fontos szerepet játszik a szombati asztalon, mivel héber nevének – dág – számértéke hét, ahogyan a szombat is a hét hetedik napja.

Azt mondják, a halakban a cádikok, vagyis igaz emberek lelke éled újjá, és azt is, hogy a halak olyanok, mint a zsidók: életükhöz éppen úgy szükségük van a vízre, ahogyan a zsidóknak a Tórára. A szombati asztalra mindig igyekszünk a lehető legjobb falatokat tenni, és a három szombati étkezésnek a legtöbb családban része a hal.

Ezúttal csicseriborsós hallevest kínálunk, amely akár a szombati asztalon, akár a közelgő zájin ádár lakomáin – amikor hagyományosan halat szolgálnak fel – megállja a helyét. A hal kóserságáról korábban itt írtunk. A halak szerepét a zsidóságban itt és itt ismertettük részletesebben.

Halleves csicseriborsóval

párve, tojásmentes

Ezt a gazdag hallevest bármilyen fehér húsú halból elkészíthetjük. Ha konzerv, vagy korábban megfőzött, vagy fagyasztott csicseriborsót használunk, percek alatt elkészül a vacsora. Ha száraz csicseriborsót használunk, legjobb, ha néhány órára beáztatjuk a szemeket, majd két óra alatt puhára főzzük.

8 tilápia (vagy másfajta, nagyobb fehér húsú hal, pl. busa, vagy amur, nagyobb darabokra vágva)

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

2 paradicsom

só, bors, őrölt koriander, kurkuma, ízlés szerint

egy babérlevél

1 doboz konzerv csicseriborsó, a levével együtt (vagy egy pohár megfőzött csicseriborsó és a főzőleve, ha maradt)

fél pohár kuszkusz

A hagymát apróra vágjuk, egy kis olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, majd a felkockázott paradicsomot, végül a többi hozzávalót is. Nagy lángon egy percig kevergetve pároljuk. Annyi vízzel, amennyi ellepi, felforraljuk, és a hal méretétől és fajtájától függően 20-30 perc alatt puhára főzzük. Ha elkészült, beleöntjük a kuszkuszt, majd petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk. Jól illik hozzá a szombati lakomán fogyasztott bárchesz is.

zsido.com