Minden megnyitója az anyaméhnek, minden lényből, amelyet bemutatnak az Örökkévalónak, emberből és baromból, a tied legyen; csakhogy váltasd meg az ember elsőszülöttét, és a tisztátlan állat elsőszülöttét váltasd meg. Megváltandóit pedig egy hónapostól kezdve váltasd meg a becsértékben öt ember ezüst sékellel, a szentség sékelje szerint, húsz géra az. De a barom elsőszülöttét, vagy a juh elsőszülöttét, vagy a kecske elsőszülöttét ne váltasd meg, szentség azok; vérüket hintsd az oltárra, zsiradékukat pedig füstölögtesd el tűzáldozat gyanánt, kellemes illatul az Örökkévalónak. Húsuk pedig a tied legyen, úgy mint a lengetés szegye és a jobb comb legyen a tied. A szentségek mindama ajándékát, melyeket ajándékoznak Izrael fiai az Örökkévalónak, neked adtam és fiaidnak meg lányaidnak veled együtt örök törvényképen; örök szövetség az az Örökkévaló színe előtt neked és magzatodnak veled. (M.IV. 18:15-18)

 

A tórai törvények értelmében minden, ami első, az Istené, legyen az állat, növény, vagy ember. Az emberek közül eredetileg az elsőszülöttek viselték volna a szentélybeli tisztségeket, ám erről az aranyborjú bűne után le kellett mondaniuk, és a Lévi törzs tagjai lettek a szentélyszolgálatot teljesítő személyek. Ezért a mai napig ki kell váltani az elsőszülött fiúgyermekeket egy ezüstpénzzel egy kohéntól. Az első termésből évről évre sávuot ünnepén hoztak áldozatot a Szentélyben, ez a bikurim, melyről sávuot ünnepe egyik nevét kapta.

A most szombaton felolvasott Korách hetiszakaszban azt írja le a Tóra, hogy míg az ember elsőszülöttje megváltható és megváltandó, addig az állatok elsőszülöttjét be kell mutatni áldozat gyanánt a Szentélyben. Fontos, hogy az áldozatoknak csak egy kis töredéke volt teljes egészében elégetendő. A legtöbb húst felhasználták és elfogyasztották.

Gondolhatjuk, hogy fölösleges ezzel napjainkban foglalkozni, és ráérünk majd akkor gondolkozni ezen, amikor már áll újra a Szentély. Ám vannak, akik komolyan veszik a Rámbám mondását, mely szerint akkor is, ha késlekedik, minden nap várom a messiás eljövetelét. Izraeli farmokon ugyanis a képen látható táblába botolhat az ember, mely a következőkről tudósítja a látogatókat:

 

Tisztelt Látogatók!

Ebben a nyájban két elsőszülött kecske él. A kecskék meg vannak szentelve az elsőszülöttség szentsége által, és ha felépül a Szentély minél hamarabb, még napjainkban, akkor bemutathatjuk őket áldozatként.

Ezekkel a kecskékkel a szentség törvényei szerint kell bánni, mely betartandó törvények közül néhány az alábbiakban olvasható:

  1. Tilos a szőrükből levágni, vagy letépni.
  2. Tilos a kecskéket dolgoztatni, és tilos rájuk támaszkodni.
  3. Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy semmiféle sérülést ne okozzunk a kecskéknek.
  4. Minden orvosi beavatkozás előtt [hozzáértő] rabbival kell konzultálni.
  5. Ha úgy tűnik, hogy valamelyik kecskének baja esett, azonnal értesíteni kell egy [hozzáértő] rabbit.

További törvények is vannak, és azoknak, akik a kecskékkel foglalkoznak, részletes felvilágosítást kell kérniük egy [hozzáértő] rabbitól.

A Tóra áldásával.

 

A tórai törvény kecskét, bárányt és marhát említ. Így most egy bárányhúsból készült egytálételt mutatunk be. A tagine szó egyszerre jelent általában agyagból, vagy kerámiából készített, észak-afrikai (elsősorban marokkói) edényt, illetve a benne lassan párolódva főtt, ízletes egytálételt: jellegzetesen hús-, szárnyas-, vagy halételt zöldségekkel-gyümölcsökkel gazdagítva. Az edény alsó, kerek része széles és sekély, teteje magas, csúcsos, ezért nagyon kevés folyadék is elegendő ahhoz, hogy a benne főzött húsétel puha és omlós legyen: az elpárolgó víz a fedő csúcsában lecsapódik, és visszafolyik az ételre, így párolódik-fő a saját levében a hús. Az alsó rész nemcsak főzésre, hanem tálalásra is szolgál, az ételt, melyet többnyire kevergetés nélkül főznek benne, főzés előtt szépen elrendezik. Hagyományosan az étkezésben részt vevők közé helyezték a tagine-t, és mindenki közös tálból evett kézzel, kenyérrel mártogatva a különleges aromát szerzett, gazdag szószt.

Bárány tagine

tojás- és gluténmentes

1 kg szeletelt bárányhús (lapocka)

fűszerek: só, bors, kurkuma, pirospaprika, ízlés szerint

3 fej vöröshagyma vékonyra szeletelve

1 fej fokhagyma

3 ek. étolaj

½ doboz konzerv csicseriborsó

2 pohár száraz vörösbor

A húst alaposan befűszerezzük. Az olajat felforrósítjuk a tagine-ban, majd a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen átsütjük rajta. Köré szórjuk a felszeletelt hagymát és fokhagymát, valamint a csicseriborsót. Nagy lángon, néhány perc alatt, kevergetve összepirítjuk a húst a zöldségekkel. Hozzáöntjük a bort, lefedjük a tagine tetejével, és egy óra alatt puhára pároljuk.