Májusi számunk a Holokauszt emléknaphoz kapcsolódó témákkal jelentkezik. Górcső alá vesszük a botlatókövek lélektani hatásait annak kapcsán, hogy az EMIH áprilisban visszahelyezett  a Dohány utcában egy építkezés során megsérült rézkockát. Moldova Júliával műfordítóval beszélgetünk a nemrégiben megjelent A fiú, aki követte apját Auschwitzba című regényről és arról, hogy mennyire lehet sikeres egy holokausztról szóló könyv manapság. A poway-i zsinagóga elleni merényletre emlékezve beszélünk arról, hogy kinek a feladata az antiszemitizmus elleni küzdelem. Köves Slomó rabbi és Dénes Anna írásai nyújtanak segítséget ebben.

A nemrégiben leégett Notre Dame zsidó vonatkozá­sai­­ról is olvashatunk és folytat­juk mikve-sorozatunkat, amely­ben most a Kazinczy utcai fürdő történetét tekintjük át Ober­lander Bá­ruch rabbi írásában.

Áttekintjük az izraeli választások eredményeit és a várható kilátásokat, valamint beszámolunk az EMIH országjárásának következő állomásairól.

Judapest anno rovatunkban a numerus clausus idején a felsőházba hívott rabbik történetét ismerhetik meg Cseh Viktor tolmácsolásában. Gasztronómiai kalandozásaink során a sávuoti asztalt járjuk körbe képletesen. Kellemes olvasást kívánunk!

 

Az Egység Magazin archívuma itt található

Megszakítás