Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Az izraeliek kihasználták az egyhetes peszách ünnepet és a nyárias, kellemes időt. Összesen 1.5 millió ember kirándult a természetbe és a vízpartokra. A Kineret (Genázáreti-tó) különösen népszerű volt, összesen félmillió látogatót vonzott. A hatóságok igyekeztek tisztán tartani a fürdőhelyeket, és összesen 2 millió tonna szemetet gyűjtöttek össze egy hét alatt. A nemzeti parkokba is tömegek érkeztek. A legnépszerűbb – ahogyan az előző évben is – a Földközi-tenger partján fekvő ókori romváros, Készária volt, majd a Holt-tengerrel szemben fekvő oázis, Éjn Gedi következett, de kiemelten népszerű volt a kiemelten népszerű volt a Járkon-folyó mentén létrehozott park, az askeloni nemzeti park  és a maszadai erőd is a Júdeai-sivatagban. Különleges katonai biztosítás mellett ezer zarándok imádkozhatott a bibliai József sírjánál Sechemben. A Palesztin Hatóság által ellenőrzött városba éjszaka érkeztek a látogatók. Hevronban, a pátriárkák városában két napos fesztivált rendeztek, melyre több tízezren látogattak el.

A Kineret-tó

Új megoldási javaslattal állt elő a kormány az illegális határátlépők ügyében

Árje Deri belügyminiszter elmondta, hogy nagy valószínűséggel Ugandába utasítják ki a jogszerűtlenül Izraelben tartózkodó afrikaiakat. A határozat nem vonatkozik azon menedékkérőkre, akik jogosultak a menekültstátuszra.

Izrael különleges megbízottat küldött Ugandába, hogy megbizonyosodjon az afrikai ország fogadókészségéről, és biztosítékokat szerezzen arra, hogy az Izraelből érkezett, elsősorban eritreai és szudáni állampolgárok emberséges bánásmódban részesülnek majd. Amennyiben a megbízott jelentése meggyőzi Ávicháj Mandelblit főügyészt arról, hogy a kiutasítottak megfelelő körülmények közé kerülnek, úgy elrendeli az eredeti program végrehajtását: az önként áttelepülők jelentős összegű készpénzt és repülőjegyet kapnak, akik azonban nem élnek ezzel a lehetőséggel, börtönbüntetésre számíthatnak.

Korábban Netánjáhu miniszterelnök bejelentette, hogy megegyezésre jutott az ENSZ-szel, melynek keretében az illegális bevándorlók egy része Kanadába, Olaszországba és Németországba távozik, egy másik része pedig a zsidó államban maradhat. A hatalmas közfelháborodás és a jobboldali koalíciós partnerek nyomására azonban a miniszterelnök néhány órával később befagyasztotta a megállapodás végrehajtását, majd végleg kihátrált belőle. Ezen felül a korábban biztonságos befogadó országnak gondolt Ruanda kijelentette, hogy nem fogadja a kiutasítottakat. Emiatt 58 olyan személyt engedtek szabadon, akik inkább az elzárást választották a költözés helyett. A férfiak rögtön visszatértek Tel-Avivba, ahol a város déli részén élők közül sokan dühödten fogadták az érkezésükről szóló híreket. “Mi, Dél-Tel-Aviv lakói, akik félelemben és szorongásban élünk, akik életünkért és családjainkért aggódunk, le sem tudjuk írni a csalódottságunkat és a rémületünket, amit az 58 visszaengedett betolakodóról szóló híradás után éreztünk. Ezrek követik majd őket, ezért kérjük a hatóságokat, hogy mindent tegyenek meg az ellen, hogy ezek az emberek elárasszák a lakónegyedeinket” – jelentette ki a lakosok egyik szóvivője. A szabályozás értelmében a kiengedett illegális határátlépőknek nem szabad hat városban (Jeruzsálem, Tel-Aviv, Netánjá, Bnéj-Brák, Petách Tikvá, Ásdod, Éjlát) élni és dolgozni, más településeken kell keresniük a boldogulásukat.

Illegális bevándorlók demonstrációja Tel-Avivban

Ismét zavargások voltak a Gáza-övezetet és Izraelt elválasztó határkerítésnél

A Hámász terrorszervezet aktivistái tízezer autógumit hordtak egybe és gyújtottak fel, jelentős légszennyezést okozva az övezetben. Az izraeli tűzoltók hatalmas ventillátorokkal igyekeztek a fekete füst terjedését megfordítani, és vízágyúkkal oltották a tüzet. Sokan a sűrű füst takarásában próbáltak átjutni Izraelbe, többük molotov-koktélokkal és egyéb fegyverekkel felszerelkezve. A hadsereg tömegoszlató eszközöket és éles lőszert is bevetett. A halálos áldozatok száma kilenc, a sebesülteké több száz volt. Ávigdor Lieberman védelmi miniszter szerint ez alkalommal azért volt lényegesen alacsonyabb a gázaiak vesztesége, mert a múlt heti demonstrálóknak csak a töredéke jelent meg a kerítésnél, és akik ott voltak, tudták, hogy milyen válaszra számíthatnak a határt védő katonák részéről. Az áldozatok között volt egy gázai újságíró is, aki drónt küldött a katonák fölé.

Jáhjá Szinvár, a Hámász gázai vezetője a tüntetésre induló tömeg előtt kijelentette: “Folytatjuk a demonstrációkat. Megsemmisítjük a határkerítést, kitépjük a szívüket és Jeruzsálembe vonulunk imádkozni!” Talán ennek szellemében lengettek horogkeresztes zászlókat is a “békés felvonulók”.

Hánin Zoábi, az izraeli arab pártokat összefogó Egyesült Lista parlamenti képviselője “békés tüntetők és ártatlan emberek meggyilkolásával” vádolta meg Izraelt. Véleménye szerint arabok millióinak kellene gázai testvéreik megsegítésére indulniuk és demonstrálniuk a “rasszistából fasisztává vedlett Izrael” ellen. Az izraeli arab településeken számos helyen tartottak szimpátiatüntetést Gáza mellett. A Hámász melletti szolidaritási akcióhoz a radikális baloldali Merec párt több képviselője is csatlakozott.

Békés gázai tüntetők

zsido.com